Börje Salming välkomnade alltid svenskar till NHL på samma sätt – och det är ren respekt: ”Glömmer aldrig”

Börje Salming är en av svensk hockey största någonsin.
Han blev en blågul pionjär i NHL och banade väg för så många landsmän.
Nu avslöjas det exakt hur ikonen välkomnade alla svenskar till Nordamerika.

Efter två SM-guld med Brynäs var det dags för Börje Salming att lämna svensk mark 1973 och ta steget över Atlanten för att pröva lyckan i Nordamerika. Han kom till Kanada och klassiska storlaget Toronto Maple Leafs där Salming blev en av de allra första svenskarna att sätta avtryck i NHL.

Salmings karriär

Det skulle komma att bli hela 17 säsonger i Toronto där svensken blev en sann ikon och än i dag är klubbens främste poänggörare på backsidan. Sammanlagt blev det imponerande 787 poäng på 1 148 matcher i världens bästa hockeyliga och en sista avslutande NHL-säsong i Detroit Red Wings.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
Börje Salming, Toronto Maple Leafs © Bildbyrån – © D

Salming skulle komma att förändra hur nordamerikanare såg på hockeyspelare från Europa och blev en tongivande pionjär för alla andra svenska som skulle följa till NHL. Än i dag pratar man oerhört varmt om Börje Salmings stora avtryck i både Kanada och USA.

LÄS MER: Börje Salmings sista önskan i livet – storebror Stig Salming avslöjar ikonens vädjan: ”Det var hans krav”

Börjes fina gest

24 november gick svenske hockeyikonen bort i sviterna av nervsjukdomen ALS, han blev 71 år gammal och har sörjts och hyllat i hela hockeyvärlden. Gamla svenska hockeyspelare har hedrat den store Börje och även påmints om hur mycket han betytt för deras egna karriären.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
151109 Ishockey, NHL, Hall of Fame: Borje Salming hugs Larry Tanenbaum during The Ice Hockey Hall of Fame induction ceremony 09 November 2015 in Toronto, Canada. Foto: Kevin Sousa / BILDBYRÅN

Flera har även avslöjat att Salming hade en fin gest för att välkomna alla svenskar till NHL, som han ofta plockade fram på isen för att visa sin stora respekt och gästvänlighet. En liten gest som ändå betyder så mycket för nya svenskar, oavsett hur bra du var, i ett främmande land.
– Kommer ihåg första gången jag mötte Börje med St. Louis. Det var i Toronto. På uppvärmningen åkte han fram till mig och klappade mig på benskydden och önskade mig lycka till. Det glömmer jag aldrig, berättar Jörgen Pettersson, som gjorde 435 NHL-matcher för St. Louis Blues och Washington Capitals, för Hockeysverige.
– När jag var i Washington Capitals första året och spelade mot Toronto i deras arena så kom han fram, klappade mig på benskydden på uppvärmningen och hälsade mig välkommen till NHL. Han var tuff att möta men alltid med schyssta medel, säger Rolf ”Råttan” Edberg, som gjorde 184 NHL-matcher för Washington Capitals.

LÄS MER: Mäktiga ögonblicket från Börje Salmings karriär – som de flesta svenskarna missat helt: ”Jublet som följde då”

Efter den framgångsrika tiden i Nordamerika flyttade Salming hem till Sverige 1990 för att avsluta karriären med tre säsonger i AIK. Även då visade den hyllade NHL-ikonen sin stora respekt för sina lagkamrater.
– Det bästa minnet för mig av Börje var hans ödmjukhet och stora hjärta som person. När han kom till AIK hade han lärt sig varje spelares namn. Det säger allt om hans storhet, säger förre lagkamraten Thomas ”Osten” Östlund till hockeysajten.

Dela artikeln för att hylla den här respektfulla gesten av bortgångne Börje Salming!