Börje Salmings sista önskan i livet – storebror Stig Salming avslöjar ikonens vädjan: ”Det var hans krav”

Svensk hockey förlorade en av sina största när Börje Salming somnade in.
Brodern Stig Salming avslöjar legendarens sista vädjan i livet.
– Han ville det och alla har ställt upp runtomkring, berättar storebror Salming för P4 Gävleborg.

Senaste tiden har hockeyvärlden förenats i den stora sorgen och saknaden efter Börje Salming. Svenske hockeyikonen somnade in på torsdagskvällen efter att ha kämpat mot tuffa nervsjukdomen ALS i flera månader, han blev 71 år gammal.

Salmings bortgång

Hyllningar, kondoleanser och oförglömliga minnen av Börje har sedan dess strömmat in från framförallt Sverige och Nordamerika där han färgade så många människors liv. Men även från andra delar av den stora hockeyvärlden har fina ord om Salmings storhet spridits för att minnas en sann ikon.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
221112 Hockey Hall of Fame member and former Toronto Maple Leafs player Börje Salming is consoled by his wife Pia Salming following a video tribute to his career prior to the NHL game against the Vancouver Canucks on November 12, 2022 in Toronto. Photo: Chris Tanouye / BILDBYRÅN / COP 337 / ZX0027

Sista tiden i livet blev oerhört känslosam för Börje Salming som först hyllades under två raka dagar i förra hemstaden Toronto. Där Maple Leafs-publiken fick överösa svensken med sin stora kärlek och varma applåder i hemmaarenan Scotiabank Arena.

LÄS MER: Underbara bilden på Börje Salming sprider sig i hela Sverige efter ikonens bortgång: ”Detta visste jag inte”

Börjes sista vilja

Sedan återvände Börje till svensk mark igen för att delta på Svenska Ishockeyförbundets 100-årsjubileum under ”Tidernas Hockeygala” i Avicii Arena. Svensk hockeys största profiler var samlade och det blev verkligen en kväll i Salmings stora ära då han hyllades med stående ovationer och tilldelades priser för ”Tidernas All Star-lag” och ”Tidernas Ögonblick”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
221117 Börje Salming får priset Tidernas Back i Allstar Teamet av sin bror Stig Salming under Tidernas Hockeygala den 17 november 2022 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / JM0377

Efter hans bortgång berättar storebror Stig Salming hur viktigt det var för Börje att få det där sista avskedet till både Toronto och svenska hockeyfamiljen. Det var nämligen helt och hållet 71-åringens vilja att genomföra resan till Kanada.
– Han framförde det som ett krav att han ville åka och alla har ställt upp runtomkring med läkarteam och allt. Så man har ju fått all hjälp för att kunna lösa det för Börjes skull, säger brodern Stig till P4 Gävleborg.
– Börje ville även delta i jubileumet på det sätt som det gjordes, jag tror inte Börje kunde få en bättre hyllning för det han utfört på hockeyarenor och det han visat som personlighet vad gäller spelet ishockey. Det är ett fantastiskt fint avslut för Börje på det sättet men det är tragiskt när det går så himla fort.

LÄS MER: Nu kan Börje Salming hyllas med en alldeles egen staty på svensk mark: ”Han har gjort så mycket för oss”

Bara en vecka efter hyllningarna somnade Börje in i sitt hem omgiven av sin närmaste familj. Stig Salming var med sin bror in i det sista och fanns vid hans sida för det sista andetaget.
– Jag var där efter galan på torsdagen, fredag och åkte hem på lördag eftermiddag. Sedan fick jag ett besked när jag är på väg hit till Stockholm igen, jag får ett samtal på vägen ned att det är bråttom och Börje är så illa däran att jag hinner fram och får vara med Börje sista 45 minuterna. Så fort gick det, berättar Stig i radiointervjun.
– Jag var med när han somnade och det var fint på ett sätt, men väldigt tragiskt.