Nu kan Börje Salming hyllas med en alldeles egen staty på svensk mark: ”Han har gjort så mycket för oss”

Kiruna planerar att hedra Börje Salming med en staty.
Politikerna i kommunen verkar vara helt överens om beslutet.
– Jag har svårt att se att det här förslaget inte ska gå igenom, säger Centerpartiets Gunnar Selberg till NSD.

2015 restes en staty av Börje Salming i Toronto utanför Toronto Maple Leafs hemmaarena. Och nu verkar det även förberedas för en staty i staden där han föddes, närmare bestämt Kiruna.

Vill resa staty

Centerpartiets Gunnar Selberg berättar om förslaget som kommit in.
– Det har kommit in ett medborgarförslag, och det har skickats vidare till förvaltningen, som ska ta fram ett förslag på utformning och placering, säger Gunnar Selberg till NSD.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
160918 En staty av Börje Salming utanför Air Canada Center inför ishockeymatchen mellan Sverige och Ryssland under dag 2 av World Cup of Hockey den 18 september 2016 i Toronto. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35244

Som tycker att man bör byta namn Stadshustorget för att placera statyn av Salming där.
– Vi har ingen drottninggata eller kungsgata här i Kiruna, utan mycket är uppkallat efter lokala storheter. Som Hjalmar Lundbohmvägen. Jag tycker vi ska hålla fast vid den traditionen och kalla det Börje Salmings torg. Statyn hade kunnat placeras vid den solsoffa som finns mellan Scandic hotel och stadshuset.

LÄS MER: Börje Salmings helt okända gåva till Damkronorna – som förändrade svensk hockey för all framtid

”Klart han ska hedras”

Mats Taaveniku är tillträdande kommunalråd i Kiruna efter den avgående Gunnar Selberg, och han är enig med det som Selberg säger.
– Det är klart att han ska hedras, vi var alla hänförda och stolta över det han gjorde efter han flyttade härifrån, och han har gjort så mycket för vår stad, säger Mats Taaveniku, Socialdemokraterna.

En hyllning kommer ske, även fast det kan ta ett litet tag att få alla detaljer på plats.
– På ett eller annat sätt, men det kommer säkert att ta ett tag. Det var ju ingen av oss som anade att det skulle gå så här fort. Finansieringen måste bland annat lösas, men jag vet att det finns företag som vill vara med och sponsra en staty, säger Taaveniku.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
221112 Hockey Hall of Fame member and former Toronto Maple Leafs player Börje Salming is consoled by his wife Pia Salming following a video tribute to his career prior to the NHL game against the Vancouver Canucks on November 12, 2022 in Toronto. Photo: Chris Tanouye / BILDBYRÅN / COP 337 / ZX0027

Börje Salming avled den 24 november 2022 i sviterna av sjukdomen ALS, han blev 71 år gammal.

LÄS MER: Lasse Granqvists kupp i direktsändning – smög in den fina hyllningen till Börje Salming mitt under VM-match