Börje Salmings helt okända gåva till Damkronorna – som förändrade svensk hockey för all framtid

Börje Salmings helt okända gåva till Damkronorna – som förändrade svensk hockey för all framtid

Börje Salming har värmt många hockeyhjärtan genom åren.
Under Tidernas Hockeygala fick han ta emot fina priser för sina prestationer på isen.
Men Salming har även visat otroligt fina sidor utanför isen – inte minst när han under 1980-talet hjälpte Damkronorna på ett mycket speciellt vis
och visade varför han är en av svensk ishockeys absolut största.

Att Börje Salming är en av de största stjärnorna inom svensk ishockey är såklart ingen hemlighet. Han var den spelare som i allra högsta grad banade väg för europeiska spelare i Nordamerika, och för sina prestationer i framförallt Toronto Maple Leafs belönades han med en plats i Hall of Fame 1996 – som första svensk någonsin.

Salming prisades

Under torsdagskvällen fick Börje Salming ta emot NHL:s pris samt priset för ”Tidernas Ögonblick” under Tidernas Hockeygala som ägde rum i Avicii Arena – detta inför ögonen på hela den svenska hockeyvärlden.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Förutom att vara en utomordentlig spelare på isen så har Salming även bidragit till den svenska hockeyn utanför isen – och inte så lite heller.

LÄS MER: När Renberg och Sandström jämförde krigsskador – och Kungen plötsligt gjorde entré

För enligt den kanadensiske hockeyjournalisten Ian Kennedy – bland andra – har Salming stått för en gärning som visar vilken otrolig medmänniska han är.

Salmings fina gärning

När Damkronorna skulle spela sitt första världsmästerskap 1987 – innan det att svenska ishockeyförbundet stod för kostnaderna inom damhockeyn – klev Salming in i handlingen. Legendaren valde att sponsra laget ur egen ficka för att Damkronorna skulle kunna åka till Kanada och delta i turneringen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

LÄS MER: Därför saknades Mats Sundin på Tidernas hockeygala – ikonen dök aldrig upp när han fick ärofyllda priset

Väl där kom man fyra i turneringen efter segrar mot Schweiz, Nederländerna och Japan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Damkronorna, OS 2006
060220 OS 2006 Vinter, Ishockey, Dam, Final, Sverige – Kanada: Kim Martin, Nanna Jansson och Ylva Lindberg Jubel Sverige (Silver) © Bildbyrån – 28354 – Foto: Marcus Ericsson

För Börje Salming rådde det ingen tvekan om att han skulle hjälpa till.
– Jag vet att de hade problem med att hitta en sponsor så jag var mycket glad över att kunna hjälpa till, ska Salming ha sagt enligt NHL-kunnige twitterprofilen Jen Conway.