Svenska skidlandslagets stora oro – efter, nya omtalade regeln: ”Vi kommer få påhälsning av polisen”

Det blir förändringar med flourvallan den här säsongen.
Då är det svenska vallateamet oroliga.
–  Jag kan tänka mig att vi kommer få påhälsning av polisen, säger vallachef Petter Myhlback till SVT.

Det har varit ett vilt diskuterat ämne inom längdskidåkningen de senaste säsongerna, och vändorna har varit många. Flourvalla har varit förbjudet inom EU, efter att studier visat att medlet kan lagra farliga ämnen inom kroppen, och Fis har velat förbjuda det redan till den här säsongen.

Svenska oron

Samtidigt har internationella skidförbundet jobbat fram en maskin som ska kunna bedöma valla, och se vilka farliga ämnen som faktiskt finns i medlet, men processen att förbjuda all flourvalla blev för stor, och till den här säsongen har bara viss typ av medlet förbjudits. Det är valla som innehåller C8 som förbjudits, och trots att Sverige använder sig av tillåten valla finns en oro.

210304 Petter Myhlback, head of waxing in Sweden, after the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Fis har fortfarande inte ett korrekt mätinstrument på plats, vilket betyder att det är upp till nationers myndigheter att efterfölja att förbjudna medel inte tillåts.

– C8 är förbjudet, det som kommer ske är att vi kommer få besök i lastbilen utav myndigheter, säger vallachefen Petter Myhlback till SVT.

”Det är läskigt…”

Petter Myhlback fortsätter:

– Jag kan tänka mig att vi i till exempel Tyskland kommer få påhälsning av polisen där. Och då handlar det ju om varusmuggling. Det handlar inte om en regel som Fis har instiftat utan om vi tar in olagliga produkter i landet. Och naturligtvis, eftersom jag står och berättar om det här, så gör vi allt för att få bort allt det där, säger han, och fortsätter:

– Men den är lite läskig.

210107 Frida Karlsson of Sweden in the mixed zone after at a training session on day 7 of Tour de Ski on January 7, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Han menar att osäkerheten ligger i att valla kan tvingas skickas iväg för analys, och att man lägger mycket tilltro i vallatillverkare, som helt enkelt ger sitt ord på att det förbjudna C8 inte används.

– Fluorförbudet, det gladdes vi åt. Men det här är lite oroväckande. Det är inte att vi kommer få långsamma skidor, det är jag inte orolig för. Men just att vi kan känna en rättsosäkerhet.

LÄS MER: Hanna Öberg avslöjar stora pengasmällen efter succésäsongen – förlorade jättebelopp: ”Vi fick bara…”

Få våra nyhetsbrev!