Hanna Öberg avslöjar stora pengasmällen efter succésäsongen – förlorade jättebelopp: ”Vi fick bara…”

I vintras kom uppgifter att landslagets skidskyttar inte fick den bonuspeng de hade rätt till.
Nu avslöjar Hanna Öberg hur mycket de egentligen fick.
– Det blev en diskussion om det, säger hon.

Det svenska skidskyttelandslaget stod för en fenomenal fjolårssäsong och tog flera pallplatser på stora tävlingar. En riktigt överprestation – i alla fall sett till förbundets bonussystem till åkarna vid medaljer.

Tappade stor summa

Nu avslöjar Hanna Öberg, som bland annat plockade tre VM-medaljer, hur mycket pengar hon gick miste om.

– Det blev en diskussion om det. Vi fick ut ungefär hälften av förbundets bonus, så det har det pratats om, säger Hanna Öberg till Sportbladet.

Pallplatserna avlöste, något oväntat, varandra och det blev till slut en alldeles för dyr summa för förbundet att dela ut.

– Vi har en bra dialog med förbundet. Man kan inte förvänta sig en rekordsäsong varje år heller, säger Öberg.

Hanna Öberg, skidskytte-VM
200223 Hanna Öberg of Sweden pose for a portrait with her bronze medal after the women’s 12,5 km mass start during the IBU Biathlon World Championships on February 23, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88123

Det har tidigare rapporterats om att ett guld ger 140.000 kronor, ett silver 80.000 kronor och ett brons 50.000 kronor. Inför den här säsongen står skidskytteförbundet bättre rustade ifall en ny succé skulle inträffa.

– Vi har korrigerat bonustaket en del, säger förbundets generalsekreterare Rikard Grip till kvällstidningen.

Men han känner sig inte skamsen över att de inte lyckades betala ut hela summan till åkarna efter alla framgångar. Inte ens de tävlande kunde förutspå den stora succén då avtalet förhandlades fram gemensamt.

”Bra prestationer ska premieras”

– Det fanns ett avtal som alla var tillfreds med när vi gick in i det, sen är det klart att det blir snopet för åkarna och det förstår jag. Jag tycker ändå att vi hade en bra dialog med åkarna hur vi valde att hantera det utifrån att vi uppnådde maximal bonusutdelning och hur vi fördelade det till de olika personerna, säger Grip.

Bonussystemet är en fundamental del för förbundet.

– Vi vill att bra presentation ska premieras. Men den stora delen av pengarna som vi investerar i de aktiva är i deras verksamhet. Det handlar om att de ska kunna prestera och kunna uppnå deras bonusar.

210210 Hanna Öberg of Sweden after competing in the 4×7,5 km Mixed Relay during the IBU Biathlon World Championships on February 10, 2021 in Pokljuka.

Skidskyttet drar igång redan till helgen. Sverigepremiär i Idre och en fullspäckad lista med stjärnåkare.

LÄS MER: Stina Nilsson ryter ifrån – efter norska avslöjandet: ”Det går inte att komma undan”

Få våra nyhetsbrev!