Stina Nilsson ryter ifrån – efter norska avslöjandet: ”Det går inte att komma undan”

Uppgifterna om ätstörningar inom den norska landslaget skakade skidvärlden. Nu uttalar sig skidskytten Stina Nilsson – som tog hårt på de chockerade siffrorna.
– Det går inte att komma undan, säger hon.

I oktober publicerade norska Dagbladet en granskning som visade att flera åkare i det norska skidlandslaget led av ätstörningar i vikthets. Granskningen grundar sig på hur det såg ut i landslaget mellan åren 1978-1986, men i Norge har en debatt blossat upp om hur det ser ut i dag.

Undersökningen berörde längdlandslaget, men nu ger skidskytten Stina Nilsson sin syn på de alarmerande uppgifterna och skillnaden mellan sporterna.

”Har existerat i alla år”

– Jag tycker att det är jättebra att frågan lyfts. Det går inte att komma undan att det här något som har existerat i konditionsidrott i alla år, säger Nilsson till SportExpressen.  

Hon fortsätter:

– Tycker verkligen att det är något som det ska pratas mer om. Men på rätt sätt, jag är själv inte tillräckligt påläst. Men experter inom området får jättegärna uttala sig, säga vilka riktlinjer som gäller och vad man bör tänka på som idrottare för att inte hamna i den situationen.

211028 Stina Nilsson under en träning med det svenska skidskyttelandslaget den 28 oktober 2021 i Idre. Foto: Rickard Bergstedt/ BILDBYRÅN

Stina Nilsson var en av längdlandslaget framgångsrikaste åkare men kom med det riktigt överraskande beskedet i mars 2020 att hon byter sport till skidskytte.

Hon menar att det ser annorlunda ut inom skidskyttet och tror att ätstörningar inte förekommer på samma sätt som inom längdskidåkningen.

– Det är helt annorlunda upplägg. Men är naturligt, för det är två helt olika sätt att idrotta, och olika krav som ställs på kroppen. Det är inte rimligt att en handbollsspelare och en fotbollsspelare tränar på samma sätt, säger hon.

– Jag upplever att det är viktigare att ställa upp med en stark kropp i skidskytte. Och det tycker jag är sunt.

Siktar mot OS

Stina Nilssons omställningsperiod från längd till skytte blev som förväntat väldigt tuff. Hennes skytte har dalat inledningsvis och hennes biljett till vinter-OS är inte någon garanti.

Resultatet blev dock bättre mot slutet av förra säsongen och många tycker att hon förtjänar en plats i mästerskapet, vilket är något hon själv drömmer om.

211029 Stina Nilsson från det svenska skidskyttelandslaget poserar för ett porträtt den 29 oktober 2021 i Idre. Foto: Rickard Bergstedt/ BILDBYRÅN

– Det är en sådan himla kittlande fråga om jag måste utgå från där jag stod i fjol, då jag började med skidskytte. Givetvis drömmer jag om att få vara med och att fightas om platserna till OS. Det är absolut en dröm, sa Stina Nilsson till TT i slutet av oktober.

LÄS MER: Stina Nilssons dom om framtiden – så nära är skidskytten en plats i OS-truppen: ”Det är en dröm”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!