Stina Nilssons dom om framtiden – så nära är skidskytten en plats i OS-truppen: ”Det är en dröm”

Stina Nilsson har gjort succé som skidskytt.
Nu vill hon till OS.
– Det är absolut en dröm, säger hon.

Stina Nilsson har givetvis gjort OS förut, men det var andra tider och i en annan sport. Stjärnan var en av längdskidornas mest framstående, men valde att lämna för en oväntad satsning på skidskytte, och hittills så har hennes resa varit mycket framgångsrik.

”Absolut en dröm”

Nilsson hade visserligen inledningsvis, som många förutspådde, det tufft i omställningen till sin nya sport och hade, än mer väntat, problem med skyttet där hon blandade strålande resultat med rejäla plattfall. Men mot slutet av säsongen tog hon stora kliv och hon fick chansen i världscupen, där hon med tanke på sin knappa erfarenhet gjorde superresultat, och till nästa säsong har hon en fast plats i landslaget.

Stina Nilsson, skidskytte
210319 Stina Nilsson of Sweden ahead of the Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Cup on March 19, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0084

Med tanke på framgångarna är det inte underligt att pratet om en OS-plats för Nilsson är igång, och hon själv hymlar inte med vad ho nvill.

– Det är en sådan himla kittlande fråga om jag måste utgå från där jag stod i fjol, då jag började med skidskytte. Givetvis drömmer jag om att få vara med och att fightas om platserna till OS. Det är absolut en dröm, säger hon till TT.

”Då hade jag svårt att sova”

Hon har dock ett mer kortsiktigt mål, i form av att bli en åkare som vecka ut och vecka in konkurrerar med de allra bästa i världscupen.

– Men mitt huvudmål är att lyckas kvala in till världscupen. Jag avslutade fjolåret med att få åka världscupen. Nu vill jag ta nästa steg och åka fler världscuplopp, säger hon.

Stina Nilsson, skidskytte
200512 Stina Nilsson poserar för ett porträtt under en träning i skidskytte den 12 Maj 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Stina Nilsson har under sommaren gjort succé då hon vann en av tävlingarna under SM-tävlingarna i rullskidor, i Sollefteå. Det må ha varit en tävling mitt under sommaren, men för Nilsson betydde det hur mycket som helst.

– Jag hade svårt att sova när jag vann OS-guldet och när jag vann världscupen. Jag hade lika svårt att sova efter det här SM-guldet, säger stjärnan, och fortsätter:

– Det var första gången, för mig som skidskytt, som jag fick uppleva hur det är att åka en slutrunda där jag gick ut med chans på medalj. Det var en sådan häftig känsla, precis som jag vill att det ska vara att få åka skidskytte.

LÄS MER: Nya bakslaget för Frida Karlsson inför OS – tvingas till stor förändring: ”Haft några små hack på vägen”

Få våra nyhetsbrev!