Svenska ilskan mot skidpampen – efter kontroversiella utspelet

Internationella skidförbundets (Fis) president Gian-Franco Kasper sa att OS alltid bör arrangeras i diktaturer.
Det får den svenske alpinchefen Tommy Eliasson Winter att rasa.Preview (opens in a new window)
Lite senare under onsdagen ber Kasper om ursäkt.

Det var i den schweiziska tidningen som Fis-presidenten Gian-Franco Kasper kom ut med det kontroversiella uttalandet.

”Diktaturer kan arrangera OS”

Till tidningen berättade han att OS alltid bör arrangeras i diktaturer, framför allt med tanke på de ekonomiska möjligheterna.
– Diktaturer kan arrangera spelen då de inte behöver fråga folket. Det är helt enkelt enklare med diktaturer. Ur ett rent marknadsmässigt perspektiv vill jag bara ha OS i diktaturer. Jag vill inte bråka med miljöaktivisterna, sa han då.

Tommy Eliasson Winter. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Uttalandet fick stor spridning och många reagerade starkt på pampens ord.

Svenske alpinchefen rasar

En av dem är den svenske alpinchefen Tommy Eliasson Winter, som ilsknar till rejält. För SVT Sport tar han starkt avstånd från utspelet.
– Nej naturligtvis inte, det går inte stå bakom det. Det är ett orimligt uttalande. Det låter galet ur vårt sätt att se det, inget man vill kännas sig vid. Ligger långt ifrån var vi står värderingsmässigt, säger han till SVT Sport och fortsätter:
– Det är kanske lite för tidigt att säga, men står man för sådana här åsikter så har man inte en naturlig plats, inte som jag ser det i alla fall.

Vinterspelen i Pyeongchang allra senast blev en stor framgångssaga för svensk del. Skidskyttarna tog både guld och silver samtidigt som både Charlotte Kalla och Stina Nilsson ordnade guld i längdspåren.

Kasper ber om ursäkt

Nästa vinter-OS går i Tokyo 2022 men vem som får spelen 2026 är ännu inte bestämt. Sverige och Stockholm är en av de kvarvarande kandidaterna tillsammans med Calgary och Milano.

Gian-Franco Kasper. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Under eftermiddagen lämnade Kasper ett uttalande, som publicerades på Fis hemsida, där han ber om ursäkt.
– Först och främst vill jag be om ursäkt eftersom dessa kommentarer inte var tänkt att tas bokstavligen, någonting som inte framgick i texten. Jag tar fullt ansvar för detta missförstånd och jag är ledsen att det har tagit uppmärksamhet från våra idrottare som tävlar på alpina-VM, säger Gian-Franco Kasper.

Dela artikeln vidare för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Finska kängan mot Charlotte Kalla – efter oroande VM-formbeskedet

VM i Åre 2019: TV-tider, komplett schema och resultat