Finska kängan mot Charlotte Kalla – efter oroande VM-formbeskedet

Finska kängan mot Charlotte Kalla – efter oroande VM-formbeskedet

Charlotte Kalla avbröt SM-tävlingarna för att fokusera på att pricka VM-formen.
Det är något som förvånar den finske skidexperten Jussi-Pekka Reponen.
Samtidigt skickar han en känga mot Kalla – och konstaterar att hon inte kommer vara ett medaljhot.

Charlotte Kallas säsong har varit svängig. Fyra pallplatser i världscupen har blandats med mindre bra resultat och under de senaste veckorna har formen varit ett orosmoment.

Tungt formbesked från Charlotte Kalla

I världscuptävlingen i Ulricehamn slutade Kalla på 13:e plats, hennes sämsta placering på över tre år, och på SM skulle hon få ett nytt jobbigt formbesked.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Kalla tog trots allt två SM-silver men det var de små faktorerna som fick henne att ge oroande besked. Kalla var över minuten efter Ebba Andersson i det individuella loppet och i lagstafetten spurtades hon ner på upploppet av Jonna Sundling.

Avbröt SM: ”Kommer varva ner”

Det fick Kalla att ta beslutet att stryka sig från den avslutande masstarten för att i stället fokusera allt på VM.
– Jag kommer istället att varva ner några dagar och köra lättare träning för att samla energi och vara utvilad när jag reser till Seiser Alm på onsdag för VM-uppladdning på hög höjd. Jag gläder mig stort till lägret och hoppas att de sista veckorna in mot VM i Seefeld 19/2-3/3 gör susen för min kropp och formutveckling, sa Charlotte Kalla då i ett pressmeddelande.

Ebba Andersson har tidigare i veckan uttryckt sin tro på Kalla och konstaterade då att det inte lär vara några problem för skiddrottningen att hitta formen.

Krista Pärmäkoski är ett av Finlands främsta hopp i skid-VM. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Men i Finland låter det snarare tvärtom. Den finske skidexperten Jussi-Pekka Reponen skriver i en krönika i Helsingin Sanomat att Kallas dåliga form är positivt för de finska åkarna.

Kängan från Finland

Reponen menar att Kalla inte lär ha chans på någon av de tre topplaceringarna. Samtidigt förvånas han över att Kalla inte lyckats hitta formen med tanke på att hon stod över Tour de Ski.

”Det verkar som att en av Krista Pärmäkoskis främsta konkurrenter den svenska OS- och VM-guldmedaljören Charlotte Kalla, inte ens är ett medaljhopp”, skriver Reponen i en krönika på HS och fortsätter:
”Det här kunde vi se redan i Otepää där hon slutade sexa och i Ulricehamn. Det senaste exemplet är på svenska mästerskapen där Kalla var orolig över sin situation efter att ha förlorat med en minut och tio sekunder mot Ebba Andersson. När det ser ut så i tre lopp handlar det inte om ett enskilt misslyckande”.

Skid-VM i Seefeld inleds den 20 februari.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

Charlotte Kallas främsta meriter:

  • 3 OS-guld
  • 6 OS-silver
  • 2 VM-guld
  • 4 VM-silver
  • 28 SM-guld
  • Jerringpriset 2008
  • Bragdguldet 2014

LÄS MER: Frida Karlssons ord om tårarna – efter kampen med Charlotte Kalla och Ebba Andersson

Skid VM 2019: TV-tider, komplett schema och resultat