Svenska ilskan mot förändringen i Tour de Ski – skarpa kritiken efter sena beskedet: "Börjar ifrågasätta dem"

Svenska ilskan mot förändringen i Tour de Ski – skarpa kritiken efter sena beskedet: ”Börjar ifrågasätta dem”

Akut snöbrist har tvingat fram förändringar i Tour de Ski.
Men från svenskt håll köper man inte det internationella förbundets förklaring alls.
– Det är konstigt, man börjar ifrågasätta dem, säger William Poromaa.

På nyårsafton inleds Tour de Ski i schweiziska Val Müstair med en fristilssprint som på nyårsdagen skulle följas upp av en jaktstart i klassisk stil. Men så blir det dock inte. På grund av akut snöbrist tvingades det internationella förbundet att göra om banan från 3,3 kilometer till 2,5 kilometer.

Svenska kritiken

Ändringen innebär att jaktstarten istället görs om till en masstart.
– Vi ändrade till masstart för att vi inte ville ha en massa åkare som blev varvade så här tidigt i touren. Så det är förklaringen bakom ändringen, säger förbundets tävlingschef Michal Lamplot till Expressen.

LÄS MER: Charlotte Kalla avslöjar stora drömmen efter karriären – med helt okända pojkvännen: ”Det stämmer att…”

Som också kommenterar statusen på tävlingsbanan.
– Det ser vitt ut förstås. Men när man kommer närmare ser man att snödjupet inte är så bra. Det är inte så enkelt att man bara tar snö från motionärsspåren och lägger dem på tävlingsspåren. Arrangörskommittén kom med snö från dalen, de hade snökanoner och har gjort allt i sin makt för att få till en slinga på 2,5 kilometer som är så bra som möjligt. Jag tycker att de har gjort allt de kan, säger han. 

Annons: Hajper sponsrar Släpp Sargens Drömresa – just nu får alla nya kunder ett välkomsterbjudande

Artikeln fortsätter efter bilden.

Förklaringen accepteras dock inte från svenskt håll.
– Jag förstår inte det här. Det ser ju ut som det finns tillräckligt med snö när man åker omkring här. När man ser ut över alla snö här undrar man ju varför det inte går, säger den svenske landslagschefen Anders Byström till tidningen.

”Lite konstigt”

Byström får även medhåll från svenske stjärnan William Poromaa.
– Det är surt tycker jag. Det känns som att de har snö. Man ifrågasätter lite grann hur tankegångarna går när de kortar ner så mycket. Jag tycker man hade kunnat lösa det. Många gånger man har åkt på tävlingar i Sverige och undrat hur fan de fick ihop det så att… Det är lite konstigt, man börjar ifrågasätta dem, säger Poromaa och tillägger:
– Jag får en liten känsla att de vill få ihop tv-biten och att det ska se bra ut i bild. Ibland känner jag att tävlingarna kommer i andra hand. Den vägen vill vi inte gå. Jag hoppas att de inser att det är tävlingarna som är det viktiga. 

LÄS MER: Sarah Sjöström avslöjar helt privata detaljerna – tillsammans med pojkvännen: ”Inte direkt gratis”