Svenska ilskan efter jätteskandalen i Norge – som alla missade: ”Jag blir jävligt irriterad”

Trots publikförbud blev det ändå folkfest i Holmenkollen under helgen som var.
Och det bjöds även på jätteskandal när en berusad man tog sig in på skidspåren.
– Jag blir faktiskt jävligt irriterad. Det där får inte hända, säger svenska landslagstränaren Mattias Persson till SportExpressen.

Det var jätteskandalen som alla tv-tittare missade under helgens tremil i Holmenkollen. Svenska Frida Karlsson vann det klassiska loppet efter en jättedramatisk spurtstrid mot Therese Johaug.

Skidskandal i Norge

Men trots att det rådde publikförbud i Holmenkollen och läktarna var helt tomma så bjöds det ändå på folkfest. Tusentals åskådare hade tagit sig till skogen runt om skidspåren för att se skidåkning i absolut världsklass.

Frida Karlsson, skidor
200307 Frida Karlsson of Sweden (winner) and Therese Johaug of Norway /second place) after finishing in the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Under loppet hände även en jätteskandal som alla tv-tittare missade. Då en berusad man sprang in på skidspåret när åkarna kom i full fart.

”Kunde gå riktigt illa”

Där norska stjärnorna Heidi Weng och Astrid Uhrenholdt Jacobsen var nära att krocka med mannen.
– Vi blev nästan nermejade. Vi tvingades byta spår när han kom springandes. Det hade kunnat gå riktigt illa, det var bara tur att det gick bra, sa en irriterad Weng till norska tidningen Dagbladet efter loppet.
– Det är dumt att sånt händer. Det är inte så det ska vara.

Heidi Weng, Norge
200307 Heidi Weng of Norway looks dejected after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Nu riktas även svensk ilska mot skandalen i Norge. Svenska landslagstränaren Mattias Persson var på plats i Holmenkollen och kan bekräfta att ingen svensk påverkades av inspringande åskådare.
– Inte vad jag vet i alla fall, det var inget som nämndes efteråt, säger han till SportExpressen.

Svenska skidilskan

Men landslagstränaren är inte alls nöjd över den här stora arrangörsmissen. Han är rent ut sagt rasande.
– Jag blir faktiskt jävligt irriterad. Innanför avspärrningarna, där måste det vara hög säkerhet. Det får inte hända att det kommer in folk på en tävlingsbana. Och att en så stor och välrenommerad arrangör inte kan tillse att det inte kommer in på arenan, det tycker jag faktiskt är för dåligt, säger Persson till kvällstidningen.

Mattias Persson kan bekräfta att det var vakter på plats och förstår därför inte hur det här kunde hända.
– Det var det. Och vi vet hur folk kan vara på fyllan. Men i år var det en väldigt koncentrerad bana, så det fanns inte så många ställen att ha kalas på och samtidigt vara i närheten av spåret. Det var en ganska avgränsad yta på en knapp kilometer. Men… man lär sig alltid någonting nytt som arrangör, säger han i intervjun.

LÄS MER: Norska skidstjärnan förbannad – efter jätteskandalen som alla missade: ”Det kunde gått åt helvete”