STORT GRATTIS! Maja Dahlqvist fyller 30 år i dag och avslöjar sin stora barndomsidol: ”Jag ville bli exakt som henne”

Hon är en av våra främsta längdskidåkare.
Och har vunnit dubbla VM-guld under karriären.
I dag hyllar vi fantastiska Maja Dahlqvist på 30-årsdagen.

I januari 2018 slog Maja Dahlqvist igen som längdskidåkare på den stora scenen genom att ta sin allra första pallplats på världscupen i tyska Dresden. Sedan dess har dalkullan från Borlänge etablerat sig som en av våra främsta skidåkare just nu.

Dahlqvists karriär

Dahlqvist bärgade två silver och ett brons i det senaste vinter-OS i Peking 2022, hon har dessutom vunnit två VM-guld och två VM-brons i sina tre skid-VM samt tagit 27 individuella pallplatser på världscupen och vunnit den totala sprintcupen två gånger i karriären. Hon är en av världens bästa sprintåkare och i dag hyllar vi henne på den stora 30-årsdagen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Maja Dahlqvist, skidor
231023 Maja Dahlqvist, längd, poserar för ett porträtt under en upptaktsträff anordnad av Svenska Skidförbundet den 23 oktober 2023 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0483

Maja var egentligen bättre på friidrott än skidåkning som ungdom men valde en karriär i spåren istället. Nu avslöjar hon vem som var hennes stora idol som barn och det är en riktig gigant inom svensk idrott och just friidrott – nämligen sjukamparen Carolina Klüft.
– Hon var så jäkla bra! Hon var ju bäst på allting och hade väldigt kul. Om hon inte hade varit som hon var hade man nog inte märkt henne på samma sätt heller, sa Maja i en gammal intervju med Aftonbladet.

Majas stora idol

Maja Dahlqvist såg verkligen upp till Klüft som liten och ville bli exakt som sin förebild.
”Alltså man fattar ju varför man hade kartonger med tidningsurklipp på Carolina Klüft och varför hon var motivet på allt man ägde. Och varför man levde efter att bli exakt som henne”, skrev hon på Twitter i februari 2013.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Maja Dahlqvist, skidor
190224 Gold medalists Maja Dahlqvist of Sweden at the medal ceremony for women´s team sprint during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170298

Därför blev det så känslosamt när Dahlqvist vann VM-guld i sprintstafetten 2019 tillsammans med Stina Nilsson och fick en särskild videohälsning från idolen.
– Hej Maja. Stort grattis till dig och Stina efter ert fantastiska VM-guld. Det var otroligt spännande. Ni var grymma. Och det upploppet som du gjorde! Vi satt och tittade, skrek och hejade och jag grät när ni vann och du korsade mållinjen. Så jäkla imponerande, sa Klüft i en inspelad hälsning till svenska guldhjältarna.

LÄS MER: Jonna Sundling avslöjar nu hemligheten som få svenskar vet om henne – öppnar upp om privatlivet: ”Det kan jag erkänna”

Klüfts ord gick rakt in i hjärtat hos Maja som blev oerhört berörd.
– Vad coolt! Mäktigt. Hon var min idol när jag var liten, så jag har grinat till henne några gånger då, sa Dahlqvist till kvällstidningen.
– Det var väldigt kul att få detta. Det var stort att få denna hälsning.

Dela artikeln för att gratulera Maja Dahlqvist på 30-årsdagen! 🎉

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev