Stora överraskningen: Jättetalangen Tilda Johansson byter sport(!) – går bakom ryggen på svenska landslaget

Stora överraskningen: Jättetalangen Tilda Johansson byter sport(!) – går bakom ryggen på svenska landslaget

Den här såg man inte alls komma!
Jättetalangen Tilda Johansson lämnar skidskyttet och byter sport.
– Jag mår mycket bättre nu, erkänner hon för SVT.

Förväntningarna har varit höga på jättetalangen Tilda Johansson. Men i början av året meddelade 24-årige skidskytten att hon tar en paus från allt tävlande på obestämd framtid.

Tildas comeback

Svenskan, som vann IBU-cupen ifjol, har fått kämpa med motivationen och behövde kliva bort från karriären som skidskytt för att må bättre igen. Nu kommer den stora överraskningen att Johansson gör blixtcomeback och dessutom byter sport.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tilda Johansson, skidskytte
231203 Tilda Johansson of Sweden during zeroing ahead of the women’s 10 km pursuit during the IBU World Cup on December 3, 2023 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0701

Tilda gör comeback redan till helgen i Åsarna – som längdskidåkare.
– Jag tycker att jag mår mycket bättre nu och känner väldigt stor glädje till längdskidåkning och träning. Det är väldigt skönt att få åka dit och bara gör det jag tycker om, utan prestations- och resultatmål. Självklart vill jag göra det bra, men målet blir att åka med så mycket glädje som möjligt, säger hon i en intervju med SVT.

Landslagets svar

Johansson är anmäld till samtliga fristilslopp med jaktstart, distanslopp och sprint.
– För en och en halv vecka sedan hörde jag av mig till ledaren i min klubb i Sollefteå och frågade om jag har en FIS-kod (hos Internationella skidförbundet) så jag kan åka. Då aktiverade de den och det var rätt så tätt inpå, säger hon till tv-kanalen och öppnar upp om skidskyttet.
– Jag har inget sug efter skidskytte än så länge. Nu när jag känner att jag mår bättre och har motivationen uppe så känner jag att det kanske är en bra start med längd där jag får åka kravlöst.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tilda Johansson, skidskytte
221113 Tilda Johansson under skidskyttepremiären i sprint för damer den 13 november 2022 i Idre. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0034

24-åringen går också bakom ryggen på skidskyttelandslaget, som inte hade någon aning alls om den här snabba comebacken.
– Jag respekterar hennes beslut fullt ut att ta en paus från skidskyttet och sedan är det på något sätt en paus från mig också. Vad hon gör på sin fritid, om hon vill köra längd, köra kanot eller spela golf det kommer jag inte kommentera. Det är inte så viktigt för mig heller, för mig är det viktigt att hon mår bra. Sedan vad som sker i framtiden är fortsatt svårt att säga, jag önskar bara att hon mår bra och om det är med eller utan skidskytte får vi se, säger förbundskaptenen Johannes Lukas till Expressen och erkänner att de inte har haft någon kontakt alls.
– Nej, jag har inget med det att göra. Jag har sagt till henne att jag stöttar henne och finns där om hon behöver hjälp. Vill hon tävla längd eller något annat så är det fritt fram. 

Vad tycker du om det här överraskande beskedet? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Charlotte Kallas underbara besked – ikonen gör nu den mest oväntade comebacken: ”Jag längtar!”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev