Jätteilskan mot Norge efter beslutet i världscupen – profilen ser fullständigt rött: ”Det är bullshit”

Jätteilskan mot Norge efter beslutet i världscupen – profilen ser fullständigt rött: ”Det är bullshit”

Norges ovanliga beslut i världscupen har mötts av starka reaktioner.
Nu toksågas man av den tidigare längdåkaren Devon Kershaw.
– Det är bullshit. Håll käft bara, säger han.

Norges skidförbund befinner sig i en ekonomisk kris, och utövarna får betala priset. Världscupens nästa tävlingar är i Nordamerika, men till de tävlingarna har Norge skickat en reducerad trupp, och anledningen är att man helt enkelt inte har råd att skicka alla utövare som egentligen är kvalificerade och redo att tävla.

Stora ilskan mot beslutet

I världscupen finns en ”röd grupp”, som består av de 15 bästa utövarna i sprint och distans i världscupen de tolv senaste månaderna. Åkarna som är med i den röda gruppen får subventionerade reskostnader och hotell betalda av FIS, och det är bara åkare från den röda gruppen som Norge väljer att skicka till den andra sidan Atlanten. Det betyder att flera stjärnor tvingas stå över.

Johannes Hösflot Kläbo, skidor
230224 Gold medalist Johannes Høsflot Klæbo of Norway at the Medal ceremony for the men’s cross-country skiing sprint during the FIS Nordic Ski World Championships on February 24, 2023 in Kranjska Gora. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0519

Henrik Dönnestad, Iver Tildheim Andersen och Jan Thomas Jenssen, som alla varit på pallen i världscupen den här säsongen, får alla stå över tävlingarna. Och det får den förre längdåkaren Devon Kershaw, från Kanada, att se rött. I sin podcast, ”Devon Kershaw Show”‚ rasar hon mot norska förbundet.

– Det är löjligt av Norge att hålla världscupvinnare hemma för att det inte är med i ”röda gruppen”. Se på alla andra nationers budget. Det är bullshit, säger han enligt Dagbladet.

“Håll käften bara”

Kershaw, som tog VM-guld i lagsprint i Oslo 2011, menar att andra nationer klarar av att göra samma resa, och att man måste hålla det norska skidförbundet ansvariga för beslutet.

– Håll käften bara. På ett eller annat sätt klarar USA att ha ett team och utöver i Europa från den andra veckan i november till slutet av mars, säger han.

Kristine Stavås Skistad, skidor
240103 Kristine Stavås Skistad of Norway on the podium afterwomen’s sprint final during Tour de Ski on January 3, 2024 in Davos. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0824

Kershaw menar dessutom att det är läge att förbundet rannsakar sig själva och ser efter var man kan spara in pengar på annat håll.

– Om man har en så skör budget att inte ens världscupvinnaren Jan Thomas Jensen får åka en tävling som passar han, så bör man kanske gå in på kontoret i Norge och titta över administrationen och var överflödig personal är, säger han.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev