Stora oron för Frida Karlsson – inför nya skidsäsongen: ”Man ligger på gränsen”

Hon har haft problem med luftrören, magen och benhinnorna.
Nu växer oron för Frida Karlsson inför nya skidsäsongen.
– Man ligger på gränsen hela tiden, erkänner svenska 20-åringen
till SportExpressen.

Förra säsongen slog Frida Karlsson igenom med dunder och brak och blev den stora sensationen i skidvärlden. Efter guld, silver och brons i sitt allra första skid-VM är förväntningarna nu skyhöga på svenska 20-åringen inför nya skidsäsongen.

Oron för Frida Karlsson

Därför blir det så viktigt för tränarstaben i skidlandslaget att sänka förväntningarna på svenska supertalangen. Och förbereda henne på allra bästa sätt inför första hela året som senior.
– Det är inte lätt att svara upp mot förra säsongen. Helt plötsligt kan en åttondeplats bli en besvikelse, men en åttondeplats är ju egentligen något fantastiskt bra av en förstaårssenior. Det gäller att få en nyanserad bild av vad man kan förvänta sig, vad Frida själv kan förvänta sig, säger landslagstränaren Magnus Ingesson till SportExpressen.

Frida Karlsson, skidlandslaget
191104 Frida Karlsson, Skidor, blir intervjuad under en upptaktsträff anordnad av Svenska Skidförbundet den 4 november 2019 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180145

Men samtidigt växer också en oro för Fridas hälsotillstånd inför den nya skidsäsongen. Senaste året har stortalangen ändå haft en hel del problem med kroppen.

”Man ligger på gränsen”

Först var det luftrören som strulade efter den enorma kylan i junior-VM, sedan fick hon kramp i magen under SM i Gällivare och hittills under försäsongen har Karlsson haft problem med benhinnorna. Där blir landslagets tränarstab också oerhört viktig för att hålla igen unga svenskan.
– Det gäller att hitta rätt balans mellan vila och träning. Ofta är viljan större än vad som kan vara nyttigt och då får man bromsa lite. Men nu är hon frisk och fräsch, inga av gamla krämporna finns kvar. Det ser lovande ut inför säsongen, säger landslagstränaren Stefan Thomson till kvällstidningen.

Frida Karlsson, skidlandslaget
191104 Frida Karlsson, Skidor, poserar för porträtt under en upptaktsträff anordnad av Svenska Skidförbundet den 4 november 2019 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180145

Frida Karlsson verkar själv inte särskilt orolig över alla hennes problem.
– Alla åkare på den här nivån har skavanker, så är det ju. Man ligger på gränsen hela tiden. Någon gång kliver man över gränsen och då får man ta ett kliv tillbaka, för att hålla i längden. Man får hitta lösningar på problemen helt enkelt. Men nu är det bra i benet igen och jag kan vara med fullt ut även i löpträning, säger hon till tidningen.

29 november drar skidsäsongen igång igen med världscuppremiär i Ruka, Finland.

LÄS MER: Charlotte Kallas stora miljonregn – tjänar överlägset mer än alla andra: ”Hon har jobbat hårt”