Stjärnornas enorma kritik – Hanna Öberg rasar efter upptäckta bilderna i vallaboden: ”Det är förfärligt”

Bilder på lättklädda kvinnor i vallaboden.
Nu rasar skidskyttestjärnorna.
– Det är förfärligt, säger Hanna Öberg.

Skidskytte hyllas ofta för sitt arbete inom jämställdhet, och det finns många exempel på varför sporten är en av de idrotter som kommit allra längst i det arbetet. Exempelvis så är löneskillnaderna mindre än i de flesta sporter och det finns flera grenar där damer och herrar tävlar med och mot varandra.

Stora kritiken

Det är därför förvånande uppgifter som kommer från Susan Dunklee, tidigare VM-medaljör inom skidskytte. Dunklee har lagt ut en bild på Instagram där hon uppmärksammar att en vallabod under världscuptävlingarna i Nove Mesto hade bilder på lättklädda kvinnor upphängda. Enligt Dunklee ska dock vallaboden på bilden vara långt ifrån den enda med liknande bilder.

”När jag ser bilder som de här så känner jag mig obekväm och objektifierad. Det skickar signaler om jag, eller andra kvinnor, inte är välkomna in i en vallastuga. Om vi ska sträva mot jämlikhet, låt oss börja med respekt”, skriver hon.

Hanna Öberg, skidskytte
210213 Hanna Öberg of Sweden at zeroing ahead of Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Championships on February 13, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0072

Bilden kritiseras nu starkt även av Hanna Öberg.

– Det jag vänder mig mest emot i det här fallet är det är en producent som fortfarande gör sådant här. Att det här händer 2021, det är helt förfärligt, säger stjärnan till Aftonbladet.

”Det är dåligt”

Även Sebastian Samuelsson har sett bilden och reagerar.

– Det är dåligt. Det är uppenbart att många tagit illa vid sig av att veta att bilden finns där och att det förekommer bilder som dessa. Det är vår arbetsplats och där ska alla få arbeta på lika värde, lika villkor, säger han.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
210209 Sebastian Samuelsson of Sweden during a training session ahead of the IBU Biathlon World Championships on February 9, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0066

Samuelsson fortsätter:

– Alla ska kunna trivas, det får inte förekomma sådant skräp. Jag är dock helt övertygad om att förbundet och sporten i stort inte har värderingen att det här är okej, utan det är något gammalt förlegat och det blir nog bara väldigt olyckligt.

LÄS MER: Starka reaktioner efter norska valet i stafetten – fruktar nu repris på mardrömmen: ”Tog det fruktansvärt tungt”

Få våra nyhetsbrev!