Starka reaktioner efter norska valet i stafetten – fruktar nu repris på mardrömmen: ”Tog det fruktansvärt tungt”

Norges stafettlag skapar reaktioner.
Åtminstone ordningen på åkarna.
– Det är ett enormt ansvar att lägga på en junior, säger NRK-experten Fredrik Aukland.

I Sverige har det under de senaste dagarna varit stora debatter och spekulationer kring vem som egentligen skulle få den sista platsen i det svenska stafettlaget. Frida Karlsson och Ebba Andersson var tokgivna redan inför mästerskapet, och har nu tagit två medaljer vardera på två lopp, vilket inte direkt sänkt deras status i laget.

Stora diskussioner

Dessutom så har ju Charlotte Kalla gjort säsongens två bästa lopp med en femte- och sjätteplats i skiathlonen och 10 kilometersloppet – och lägg där till att Kalla ju är känd för att alltid göra bra stafetter. Men den sista platsen var det desto mer oklart vem skulle få. Linn Svahn var en given aspirant på förhand, men efter ett stort fiasko i sprinten så har hon petats helt – och mycket riktigt så blev det Jonna Sundling, med två VM-guld det här mästerskapet, som fick den sista platsen.

210129 Therese Johaug of Norway after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Cross-Country World Cup on January 29, 2021 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

I Norge har diskussionerna också varit stora, men inte lika mycket kring vilka åkare som ska få köra, det har varit mer självklart än i Sverige. Däremot så har ordningen hos åkarna lett till vilda diskussioner. Therese Johaug är odiskuterbart den bästa och starkaste åkaren i hela världen, och borde således vara given på en sista sträcka, men Johaug förlorade mot Sverige på den sträckan 2019, och har varit tydlig med att hon helst undviker den.

Reaktionerna i Norge

Och mycket riktigt så fick Johaug tredjesträckan – och junioren Helene Marie Fossesholm, som gör sitt första VM, får i stället ansvar för att köra sist. Det väcker nu reaktioner i Norge.

– Jag hade valt Johaug på sista sträckan. Det är ett enormt ansvar att lägga på en junior, säger Fredrik Aukland, NRK-expert.

210124 Helene Marie Fossesholm of Norway after the Women’s Relay 4×5.0 km during the FIS Cross-Country World Cup on January 24, 2021 in Lahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN

Aukland lyfter även fram ett skräckexempel. Den senaste gången som Norge hade en junior på sistasträckan var 2009 – och det blev då fiasko då Marthe Kristoffersen tappade på upploppet och åkte i mål utan medalj.

– Marthe tog det som hände fruktansvärt tungt. Hon behövde lång tid för att komma tillbaka efter den dagen, säger Aukland.

LÄS MER: Svenska svaret efter norska bluffen – inför glödheta stafetten: ”Jag hade varit nervös då…”

Få våra nyhetsbrev!