Stina Nilssons tydliga svar – sätter ner foten efter jämförelsen: ”Det är orättvist”

Stina Nilsson har redan fått en ordinarie plats i landslaget.
Men hon gillar inte en viss jämförelse.
– Det är lite orättvist, säger hon.

Stina Nilsson hade höga förväntningar på sig när hon valde att lämna längdskidorna för en satsning på skidskytte. Det dröjde dock innan stjärnan fick göra sin första tävling på världscupen i sin nya sport, men hon gjorde stor succé när hon väl fick chansen, och så har temat varit överlag under hennes allra första år.

Gjort succé

Nilsson har visserligen haft några riktiga plattfall också, där hon hamnat i den absoluta botten av IBU-cupens tävlingar, men hon har även hamnat topp tio och stundtals visat upp riktigt fint skytte och bra åktider. För det har Nilsson belönats med en ordinarie landslagsplats till nästa säsong, där förhoppningarna såklart bara är än högre.

210319 Stina Nilsson of Sweden ahead of the Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Cup on March 19, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Och Nilsson är helt klart nöjd med vad hon uträttat, och ser stora skillnader jämfört med förra året.

– Allting känns väldigt mycket smidigare och lättare nu än i fjol. Jag känner att det är mycket mer som är självklart, som jag förra året ansåg vara en grej. Jag tror att jag kommer kunna spetsa till allting för det är inget som känns så vingligt och nytt, säger hon till Expressen.

”Är orättvist”

Nilsson säger dock att hon fortsatt vill förbättra sitt skytte. Hon tar gärna inspiration av en viss Hanna Öberg – men när det kommer till att jämföras med landslagskollegan, då sätter Nilsson ner foten.

– Jag tittar till exempel på hur Hanna (Öberg) är på vallen och hur snabbt hon kommer till sitt första skott. Det är lite orättvist att jämföra sig med henne för hon är en av de bästa i världen, men jag vill bli effektivare och vara tryggare där, säger hon.

210319 Stina Nilsson and Hanna Öberg of Sweden ahead of the Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Cup on March 19, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Till SVT säger Stina Nilsson att hon kommer ändra sitt upplägg någorlunda inför nästa säsong. Tidigare har Nilsson skjutit upp till 1 200(!) skott i veckan, men nu är det en annan typ av träning som ska jobbas på.

– Jag har pratat med tränarna och kommit fram till att jag ska sluta med hobby-skjutandet, att jag går ut och skjuter bara för att jag tycker de är kul, säger hon, och fortsätter:

– Nu har det gått ett år och jag är tillbaka på samma ställe igen och då är det så lätt att jämföra sig med var jag stod ifjol och då blir det tydligt för mig att allting är mycket lättare och självklarare i år, säger Stina Nilsson.

LÄS MER: Skidtalangens jätteilska – rasar efter hatet mot bilden på sociala medier: ”Dra åt helvete med er!”

Få våra nyhetsbrev!