Stina Nilssons tydliga budskap – till alla tvivlare: ”För mig är det så självklart”

Det var ett byte som överraskade alla.
Nu vill Stina Nilsson inspirera andra med sitt byte från längdskidor till skidskytte.
– Våga ta steget att göra det man verkligen själv vill, oavsett vad folk kommer att tycka, säger hon till TT.

När Stina Nilsson helt plötsligt valde att lämna längdskidor och byta sport helt till skidskytte slog det ned som en bomb i hela skidvärlden. Det är fortfarande i särklass den största snackisen inom vintersporterna.

Stinas budskap

Reaktionerna har också varit väldigt många sedan dess. En hel del positiva men också en hel del negativa som svenskan har fått höra.
– Det har varit väldigt mycket blandat, men jag skulle ändå säga att det varit överväldigande positiva reaktioner. Och det vill jag verkligen förmedla till gemene man; Att våga ta steget att göra det man verkligen själv vill, oavsett vad folk kommer att tycka. Det är någonting som jag i alla fall aldrig kommer att ångra. Oavsett vad folk tycker så kommer jag alltid att stå för det budskapet, säger hon i en intervju med TT.

Stina Nilsson, skidor
200512 Stina Nilsson poserar för ett porträtt under en träning i skidskytte den 12 Maj 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Svenskans budskap är tydligt: Att alltid gå sin egen väg och göra som man själv vill, utan att lyssna på vad andra tycker. Det är så hon väljer att leva sitt liv och hon vill gärna inspirera andra till att göra likadant.

Modigt beslut

27-åringen har aktivt valt att inte lyssna till de negativa rösterna som har höjts för att en av världens bästa längdskidåkare nu ska lära sig skjuta också.
– Jag har inte tagit till mig men det har absolut varit andra… Profiler i media som kritiserat valet, men jag har valt att inte ta del av de uttalandena, säger hon i intervjun.

Stina Nilsson, skidor
191128 Stina Nilsson poses for a portrait during a press meeting with the Swedish team ahead of the FIS Cross-Country World Cup premiere on November 28, 2019 in Ruka. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_471

Medan andra tycker att det är modigt beslut som Nilsson har tagit att våga pröva något helt nytt.
– För mig är det så självklart för att kunna göra vad jag vill – och sen får det gå som det går. Så jag tycker inte det ligger något direkt mod i det, eller ja, det är väl modigt kanske att våga gå sin egen väg, säger hon till TT.

”Från oss själva”

Stina Nilsson har alltid gått sin egen väg och stack ut från mängden även i skidlandslaget. Då hon inte hade en egen personlig tränare, som de andra, utan skötte träningen själv.

Den taktiken verkar fortsätta in i skidskyttelandslaget också.
– Jag upplever ändå att vi, fast vi är ett lag som kör i princip samma, är vår egen tränare för det är vi som bor i våra kroppar och pushar oss varje pass. Det kan ingen tränare göra, utan det måste komma från oss själva att gå genom den här smärtan på ett tufft intervallpass, säger svenskan.

LÄS MER: Hanna Öbergs stora förändring – efter tunga smällen: ”Jag har lärt mig”

Få våra nyhetsbrev!