Hanna Öbergs stora förändring – efter tunga smällen: ”Jag har lärt mig”

Årets försäsong har varit något helt nytt.
Hanna Öberg har fått ställa om efter smällen förra året.
– Jag vet att jag måste säga nej nu, säger hon till SportExpressen.

Svenska skidskyttestjärnan Hanna Öberg är mitt uppe i försäsongsträningen. Förberedelserna är i full gång inför att tävlingssäsongen drar igång i mitten av november med Sverigepremiär i Idre.

Öbergs förändring

Senaste säsongen blev det en fjärdeplats i den totala världscupen och vinst i distansvärldscupen för svenskan. På VM blev det dock flera fjärdeplatser och till slut ett mycket efterlängtat VM-brons under den sista dagen i masstarten.

Hanna Öberg, skidskytte
200223 Hanna Öberg of Sweden pose for a portrait with her bronze medal after the women’s 12,5 km mass start during the IBU Biathlon World Championships on February 23, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88123

24-åringen är ändå nöjd med fjolårssäsongen trots att förra försäsongen blev väldigt tuff. Då kroppen sa ifrån och inte svarade på träningen, därför blir det stor förändring på upplägget i år.

Inför nya säsongen har Öberg varit noga med att inte överbelasta kroppen och planera in fler vilodagar.
– Jag hade en sådan plan redan innan coronapandemin bröt ut. Jag hade inte alls planerat in lika många saker nu som jag gjorde för ett år sedan. Och med tanke på hur läget har varit har det blivit ännu lättare. Vi har ju bara varit på hemmaplan i Sverige den här försäsongen, säger hon i en intervju med SportExpressen.

”Soffan hel dag”

Öberg tycker att det är väldigt positivt att svenska skidskyttelandslaget bestämt att lägga hela försäsongen på hemmaplan.
– Det här är mitt sjunde år i landslaget och det här är den första hösten sedan jag kom med i landslaget som jag är hemma. Vi brukar alltid åka utomlands och träna under hösten, mycket för att få träna i bättre väderförhållanden. Men jag kan också se fördelar med att vi inte har rest så mycket. Vi har fått fler vilodagar. Att resa är inte riktigt en vilodag. Och jag har verkligen försökt att ta tillvara på det, och jag tycker att vi har haft många fler högkvalitativa vilodagar, säger hon till kvällstidningen.

Hanna Öberg, skidskytte
200308 Skidskytte, Världscupen, Nove Mesto, Masstart: 08.03.2020, Nove Mesto, Czech Republic (CZE): Hanna Öberg (SWE) – IBU world cup biathlon, mass women, Nove Mesto (CZE). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. © Bildbyrån – COP 204 – SWEDEN AND NORWAY ONLY

Framförallt har 24-åringen varit noga med att verkligen låta kroppen få vila ut när det är vilodagar mellan träningspassen.
– Jag kan stanna på soffan en hel dag. Jag tycker faktiskt att jag är ganska bra på det, att slå av och på. Det finns andra som försöker klämma in annat på vilodagarna. Få till något extra skyttepass eller någon aktivitet och det kan jag väl jag också göra ibland. Men efter förra årets smäll, när jag var slut både mentalt och fysiskt har jag lärt mig att jag inte får hamna i den situationen igen. Och jag tycker faktiskt att jag har klarat den riktigt bra, säger hon i intervjun.

LÄS MER: Svaret efter Frida Karlssons kritik: ”Tråkigt att Norge får vara steget före…”

Få våra nyhetsbrev!