Stina Nilssons stora glädjebesked – får chansen i världscupen direkt: ”Det är en dröm”

Det svenska skidskyttelandslaget har släppt den första truppen inför världscupspremiären i Östersund nästa helg.
I den finns Stina Nilsson med direkt.
– Det är en dröm, säger hon.

Stina Nilsson bytte oväntat bort längdskidåkningen mot skidskytte inför förra säsongen. Och det skulle visa sig att omställningen blev rätt stor och 28-åringen blandade bra prestationer med sämre. Mot slutet av säsongen gick det dock bättre och hon blev uttagen till sin första världscupstävling inom skidskyttet.

”En dröm”

När det svenska skidskyttelandslaget presenterade sin första trupp för den här säsongen fanns Stina Nilssons namn, lite oväntat, med.

Ett besked hon har längtat efter.

– Verkligen en dröm som jag inte riktigt vågats hoppa på, säger hon till SVT Sport.

Tävlingarna drar igång redan nästa helg i Östersund. Snabba bud för Stina Nilsson, och resterande skyttar, som inledde säsongen förra helgen i Idre.

– Det ska bli jättekul att få chansen här i början och jag är jätteglad.

Stina Nilsson, skidor
200512 Stina Nilsson poserar för ett porträtt under en träning i skidskytte den 12 Maj 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Hon fortsätter:

– Nu är jag uttagen till de här tävlingarna och tänker göra det så bra som möjligt, sedan får jag se vart det leder mig. Just nu är allt fokus på Östersund.

Ett delmål på säsongen för Stina Nilsson och en god möjlighet att visa sig förtjänt av en plats i den svenska OS-truppen som tävlar i Peking i februari.

Tuff premiär

Tävlingssäsongen drog igång redan förra helgen med Sverigepremiären i Idre. Trots att hon hade bra fart under skidorna i spåren ville sig inte skyttet riktigt och 28-åringen bommade hela nio skott, vilket inte räckte till någon pallplats.

– I Idre kände jag det som jag känt hela hösten, att åkningen är väldigt bra. Rent fysiskt är formen god och jag är egentligen nöjd med hur jag sköt på distansen också, så det tar jag med mig, säger Stina Nilsson.

Stina Nilsson, skidskytte
210320 Stina Nilsson of Sweden during zeroing ahead of the Women’s 10 km Pursuit during the IBU Biathlon World Cup on March 20, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0086

Förbundets sportchef, Anna-Maria Uusitalo, motiverar Stina Nilssons plats i världscupstruppen så här:

– Stina har fortsatt ta stora kliv, det såg vi bland annat under helgen i Idre att hon hänger med väldigt bra åkmässigt. Det känns helt rätt att hon får fortsatt förtroende att köra världscup.

LÄS MER: SVT-expertens dom om Stina Nilssons framtid – och en plats i OS: ”Jag är inte avundsjuk…”

Få våra nyhetsbrev!