SVT-expertens dom om Stina Nilssons framtid – och en plats i OS: ”Jag är inte avundsjuk…”

Stina Nilssons OS-medverkan är ingen garanti.
Och enligt SVT-experten Helena Ekholm är 28-åringen strax utanför en trupp – just nu.
– Det är många som är i nivån runt henne, säger hon.

Stina Nilsson har tävlat i de olympiska mästerskapen tidigare. Men då som längdskidåkare. Inför förra säsongen valde Nilsson oväntat att lägga ned längdåkningen för att satsa på en karriär inom skidskyttet.

”Svårt att ta ut”

Omställningen var tuff för Stina Nilsson som blandade bra prestationer med sämre. Vinterns stora sporthändelse drar igång i början av februari, och det gäller för 28-åringen att fram tills dess visa att hon förtjänar en plats i den svenska OS-truppen.

Men först gäller det för Stina Nilsson att ta en plats till världscupen, och skidskytten fick en bra start på säsongen i Sverige-premiären i Idre förra helgen – men det garanterar ingen OS-biljett.

– Det är några självklara tjejer. Systrarna Öberg (Hanna och Elvira) och Linn Persson. Sen är det ett getingbo därefter, svår trupp att ta ut, konstaterar experten Helena Ekholm till SVT.

Stina Nilsson, skidskytte
210319 Stina Nilsson of Sweden ahead of the Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Cup on March 19, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0084

Hon tillägger:

– Jag är inte avundsjuk på den uppgiften (trupputtagningen).

Det är flera åkare som tävlar de kommande månaderna om platserna till vinterns OS-spel. Helena Ekholm tycker inte att Stina Nilsson är given, men att hon absolut har en god möjlighet.

– Jag skulle säga att hon (Nilsson) är strax utanför. Det är många som är i nivån runt henne. Det blir tufft.

”Önskade mig mer av henne”

Stina Nilsson blev främst kritiserad för sin åkning och farten under debutsäsongen inom skidskyttet. Men den tycks vara på väg. och i stället är det skyttet som oroar.

Stina Nilsson bommade hela nio skott under Sverige-premiären i Idre.

– Jag tänkte under förra säsongen att jag önskade mig mer av henne men jag tror att det varit tufft att göra bytet från längdskidor till skidskytte. Nu ser vi att hon börjar hitta en bra nivå på skidåkningen, säger Helena Ekholm.

211113 Helena Ekholm poserar för ett porträtt under en fotografering i SVT:s Vinterstudion den 13 november 2021 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

Sveriges Olympiska Kommitté har nästa uttagning planerad i slutet av december. Redan klara för vinterspelen inom skidskyttet är Hanna Öberg på damsidan och Martin Ponsiluoma samt Sebastian Samuelsson på herrsidan.

Stina Nilsson har tidigare sagt, i oktober, att hon drömmer om att vara med och slåss om en plats i den svenska skidskyttetruppen.

LÄS MER: Stina Nilsson ryter ifrån – efter norska avslöjandet: ”Det går inte att komma undan”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!