Stina Nilssons ärliga ord om skidskyttekarriären – och varför hon bytte sport: ”Annars hade jag inte gjort det”

Stina Nilsson laddar för sin tredje säsong som skidskytt.
Nu berättar hon öppet om förväntningarna inför en ny vinter med geväret.
– Senaste säsongen känner jag mycket stolthet över, säger svenskan till sajten längd.se.

Det har gått 2,5 år sedan Stina Nilsson överraskade alla med sitt chockbesked och lämnade längdskidåkningen när hon var på toppen av sin karriär. Istället behövde hon en helt ny utmaning och bytte sport till skidskytte.

Nilssons byte

Två säsonger senare är svenskan nu redo för nästa stora kliv i nya karriären. Inför den tredje säsongen som skidskytt öppnar 29-åringen upp om sin skidskyttesatsning hittills och hur svårt det varit att sadla om från traditionell längdskidåkning.
– Jag skulle säga att omställningen varit precis som jag förväntade mig. När jag bytte till skidskytte visste jag om att det var en utmaning, och om det inte hade varit en utmaning hade jag inte tagit det här klivet. Jag vill att det ska vara svårt och utmanande för att det ska vara tillräckligt kittlande och spännande att hålla på med, säger Stina till sajten längd.se.

Stina Nilsson, skidskytte
211127 Stina Nilsson of Sweden after competing in women’s 15 km individual during the IBU Biathlon World Cup on November 27, 2021 in Östersund. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0256

Första säsongen blev mest en ”se och lära”-upplevelse för Nilsson som verkligen fick kämpa för att nå världscupen. Och under debutsäsongens allra sista lopp lyckades hon nå den högsta nivån inom skidskytte.

Stinas succé

Senaste säsongen blev hennes första hela på världscupen och Stina känner sig mycket nöjd med sin insats.
– Under första säsongen som skidskytt gjorde jag en världscuphelg, så när jag ser tillbaka på den senaste säsongen känner jag mycket stolthet över vad jag presterade. Jag känner att jag tog extremt stora steg i jakten på att bli en bättre skidskytt. Och det är klart att guldkornet är Kontiolahti, säger hon i intervjun.

Stina Nilsson, skidskytte
200422 Stina Nilsson under en träning i skidskytte den 22 April 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Stina Nilsson pratar så klart om världscuptävlingen i finska Kontiolahti tidigare i år där hon för första gången lyckades knipa en individuell pallplats. Ett tydligt kvitto på hon redan nu kan utmana världseliten om allt stämmer med skyttet och åkningen.
– Klart att pallplatsen i Kontiolahti var en väldigt bra bekräftelse på hur långt min kapacitet räcker. I skidskytte är det verkligen så att det finns bra dagar, och så finns det dagar när inget stämmer. Och där är en skillnad mellan längdåkning och skidskytte; för i skidskytte kan ”alla vinna”. Skjuter du fullt och har en bra dag i spåret finns alla möjligheter. Och det svänger fort; även om du skjutit sex bom totalt i en sprint kan du dagen efter skjuta 0+0 eller 0+1 och vara med och fajtas om segern. Det är häftigt, säger Nilsson till sportsajten.

29 november drar den nya säsongen igång igen och då är det återigen Kontiolahti som står värd för världscuppremiären. Vi får se om Stina kan återupprepa sin succé i Finland då.

Hur tror du det går för Stina Nilsson i vinter? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Intressanta detaljen i Stina Nilssons namn – som hon absolut INTE vill prata om: ”Det är lite pinsamt…”