Intressanta detaljen i Stina Nilssons namn – som hon absolut INTE vill prata om: ”Det är lite pinsamt…”

Stina Nilsson är en av våra främsta inom svensk skidåkning.
Men vad få vet om är en mycket intressant detalj i hennes namn.
– Det är ju lite pinsamt, säger svenskan om namndetaljen som hon helst inte vill prata om.

Det var den 24 juni 1993 som Stina Nilsson föddes i Malung, Dalarna. Det stod klart redan tidigt att hon skulle hålla på med skidor och redan som fyraåring vann hon sin allra första skidtävling.

Stinas karriär

Sedan slog Stina igenom som en supertalang i längdskidor när hon vann 3 VM-guld som junior. Debuten i världscupen kom redan som 18-åring 2012 och den första mästerskapsmedaljen kom under OS 2014 i Sotji när svenskan var en del av stafettlaget som tog OS-brons i sprint.

Stina Nilsson, skidor
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Håkan Blidberg / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Sedan dess har ett stort medaljregn fallit över Nilsson som totalt samlat på sig 1 OS-guld, 2 OS-silver, 2 OS-brons, 2 VM-guld och 5 VM-silver genom åren. Sedan kom det stora chockbeskedet i mars 2020 när hon 26 år gammal meddelade att hon var helt klar med längdskidåkning.

Namndetaljen

Istället skulle hon byta till en helt ny sport och börja satsa på skidskytte. Säsongen 2020/21 gör Stina Nilsson sin allra första säsong som skidskytt och drömmen lever om att bli den första skidåkaren någonsin att vinna OS-guld i både längskidor och skidskytte.

27-åringen är i dag en av Sveriges mest kända skidåkare men det finns en detalj som få vet om. Nämligen en intressant detalj i hennes fullständiga namn som hon genom åren inte har velat prata om.

”Lite pinsamt”

Hon heter egentligen Täpp Karin Stina Nilsson och det är just det där första namnet som har hållits hemligt kring dalkullan.
– Haha åh nej, måste jag gå ut med det?, sa hon i en intervju med SVT när frågan om hennes namn kom 2015.
– Täpp Karin Stina Nilsson, heter jag. Det låter extremt kul, haha.

Stina Nilsson, skidor
190219 Stina Nilsson poses for a portrait at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team ahead of the FIS Nordic World Ski Championships on February 19, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87876

Hennes unika mellanamn Täpp är egentligen ett gårdsnamn som alla i familjen Nilsson bär. Men mer än så vet faktiskt inte Stina och det är en av anledningarna till att hon inte gillar att prata om det.
– Jag vet faktiskt inte. Och det är ju lite pinsamt. Jag vet bara att det är ett slags gårdsnamn som alla i min familj har, sa hon i en intervju med Expressen för några år sedan.

Skidikonen Täpp

Men hon har dock ingen aning om var den här gården ligger.
– Jag måste nog läsa på om det här, erkände hon för kvällstidningen.

Gårdsnamnet Täpp har även en anrik tradition inom längskidåkning. Från Malung kommer också den legendariska skidåkaren Nils Persson som vann OS-guld 1948 och VM-guld 1950 för Sverige.

Även han bar namnet Täpp Nils och satte gårdsnamnet på Sverigekartan. Så frågan är när vi får se namnet Täpp Stina i rubrikerna om den nyblivna skidskytten.

Visste du om det här? Dela artikeln och berätta för andra!

LÄS MER: Stenhårda orden om Stina Nilsson i Norge – dömer ut hennes längdkarriär: ”Det var en bluff”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!