Stina Nilsson avslöjar sanningen bakom bytet till skidskytte: ”Då visste jag det…”

En helt ny säsong börjar nu för Stina Nilsson.
Den allra första som skidskytte och nu avslöjar svenskan hur allting gick till.
– Då visste jag att det inte skulle gå mer, att jag ville något annat, säger hon till Sportbladet.

Hon har nu varit skidskytt i officiellt fyra månader. Men i huvudet har Stina Nilsson varit skidskytt så mycket längre.

Stinas beslut

Nu berättar svenska sanningen om det enormt uppmärksammade bytet från längdskidor till skidskytte. Och när hon för första gången tänkte att hon ville byta sport helt och hållet.
– Jag tänkte redan efter OS i Pyeongchang (2018) att jag bara skulle köra ett OS till sen byter jag till skidskytte. Jag hade funderat och förhandlat med mig själv länge om det här valet och när den förhandlingen till slut landade i ”nu kör jag bara!” så har jag blivit en mycket gladare person, säger hon i en intervju med Sportbladet.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 Stina Nilsson under en presskonferens med Svenska skidskytteförbundet den 7 April 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Det var i december 2019 som Stina Nilsson lämnade Tour de Ski i tårar på grund av en revbensskada. När hon inte kunde tävla under januari och februari så fick hon gott om tid på sig att fundera över framtiden.

”Då visste jag”

27-åringen kom fram till en enda sak: Det var dags att lämna längdskidor för gott. Efter 1 OS-guld, 2 OS-silver, 2 OS-brons, 2 VM-guld och 5 VM-silver var det tack och adjö för Stina.
– Jag har alltid kunnat visualisera framåt i min karriär. Jag har sett mig själv på OS och VM. Men nu kunde jag inte se mig själv stå på startlinjen på VM i Oberstdorf nästa år eller tänka ut hur jag ens skulle ta mig dit. Då visste jag att det inte skulle gå mer, att jag ville något annat. Jag är så tacksam att jag vågade välja skidskytte nu när jag har så många år kvar. Jag var klar med att åka längd. Jag kan inte göra något halvhjärtat, vill jag något så måste jag göra det med full kraft. Jag ville skidskytte mer så jag hade inte kunnat bedriva en fullhjärtad satsning på längdåkningen längre. Så man kan säga att det var allt eller inget, säger hon till kvällstidningen.

Stina Nilsson, skidskytte
200422 Stina Nilsson under en träning i skidskytte den 22 April 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Stina Nilsson beslut kom som en bomb i hela skidvärlden och reaktionerna har varit många efteråt. Väldigt många har stöttat henne för sitt modiga beslut att helt byta bana men hon har även fått ta emot en hel del kritiska ord.

”Ångrar aldrig”

Men det är ändå inget som har oroat Nilsson särskilt mycket.
– Jag har faktiskt inte varit rädd för det. Oavsett hur detta kommer gå så kommer jag aldrig någonsin ångra mitt val. För så kul som jag bara har haft denna korta period i livet och det jag nu vet kommer framåt gör att jag aldrig kommer ångra det. Det får gå som det går, säger hon i intervjun.

Nu är det stora målet att bli den första idrottare någonsin att ta individuellt OS-guld både i längdskidor och skidskytte. Det har ingen annan kvinnlig eller manlig åkare gjort någonsin tidigare.

LÄS MER: Tydliga kravet på svenska skidstjärnorna: ”Måste klara av det”

Få våra nyhetsbrev!