Stig Strand fick sparken från SVT och försvann helt – så lever folkkäre skidlegendaren i dag

Han växte upp som granne med Ingemar Stenmark och de båda tog sig hela vägen till den absoluta världstoppen.
Efter karriären blev dessutom Stig Strand enormt folkkär som expertkommentator i SVT.
Så lever skidikonen idag!

Den har berättats många gånger, men den slutar faktiskt aldrig att fascinera. Den om hur två vänner och grannar växte upp och tog sig hela vägen till den absoluta världstoppen inom alpin skidåkningen – varav den ena fortfarande betraktas som kanske den största svenska idrottaren någonsin.

Vann två tävlingar

När Stig Strand föddes bodde bara drygt 350 personer i lilla Tärnaby. Ett halvår tidigare hade Ingemar Stenmark födds, och när den sistnämnde var fem år gammal så flyttade familjen till Slalomvägen i Tärnaby, där de blev grannar med familjen Strand.

890212 Alpint, VM: Stig Strand och Ingemar Stenmark, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Nästan alla i Tärnaby åkte skidor, Stig Strand likaså, och säsongen 1972/1973 så debuterade han, tillsammans med Stenmark, i juniorlandslaget. Redan året därpå blev det seniorlandslaget, och 1974 vann Ingemar Stenmark sin första världscupseger. En av rekordmånga, skulle det visa sig, men samtidigt gick det tyngre för Strand. Strand var nära att lägga av då de sportsliga framgångarna uteblev, men kämpade på och fick ett sent, men slagkraftigt genombrott.

Säsongen 1982/1983 vann Stig Strand två slalomtävlingar, och han hade dessutom fyra andraplatser, vilket gjorde att han hamnade på samma poäng som Ingemar Stenmark i den alpina slalomcupen. Då Stenmark hade fler vinster så blev han dock vinnare

– Jag förlorade på en seger mindre. Det intressanta för min del är, att om det vore i dag, så hade jag nog vunnit världscupen det året, för jag hade fler poäng. Jag tar min placering med fattning, för det var ju det regelverk som var då, säger Strand i podcasten ”Sporthuset”.

Så lever han i dag

Men bara två år efter succésäsongen så tog karriären slut. Men Strand fortsatte i skidornas tjänst då han bara något år därpå blev expertkommentator för SVT, till en början med Sven ”Plex” Petersson och därefter bildade han ett mycket omtyckt kommentatorspar med Björn Fagerlind. Men 2015 tog en era slut, då han efter 28 år i SVT plötsligt petades och fick lämna sitt uppdrag. Någonting som han då var mycket upprörd över, och framför allt hur SVT valde att hantera det hela. 

140306 SVTs expertkommentator Stig Strand under damernas storslalom den 06 mars 2014 i Åre . Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Stig Strand har dock inte legat på latsidan vid sidan av uppdragen i tv. Under alla åren har han varit verksam som egenföretagare, och han har drivit och ägt flera turistanläggningar. Dessutom så jobbar han som guide i Hemavan.

– Just nu driver jag en liten anläggning som heter Trolltunet, och det är egentligen det jag gjort hela tiden sedan jag slutat. Jag har drivit flera anläggningar, alltså turistanläggningar, med liksom kännetecken av olika aktiviteter. Men det är mycket fiske faktiskt, på både sommaren och vintern, i olika former. Sen har jag ju även toppturer och helikopterskidåkning, men då finns det yngre människor i min organisation som sköter om det, säger han i Sporthuset.

LÄS MER: Ikonen Larry Poromaa fick sparken från skidlandslaget och försvann – så lever den svenske supervallaren i dag

Få våra nyhetsbrev!