Ikonen Larry Poromaa fick sparken från skidlandslaget och försvann – så lever den svenske supervallaren i dag

Larry Poromaa är en riktig ikon inom svensk längdskidåkning.
Han blev känd som en riktig supervallare – men försvann helt efter att han fick sparken, 2012.
Så lever han idag.

Som aktiv var Larry Poromaa en bra skidåkare, men han nådde aldrig de riktigt höga nivåerna. Det blev en hel del tävlingar i världscupen för svensken, i Holmenkollens 1986 kom femma i femmilen. Det var hans bästa resultat i världscupen, och då det inte blev någon toksuccé i varken VM eller OS så var det karriärens största framgång. Poromaa hade dock ”oturen” att slå igenom samtidigt som den kanske största tiden i svensk längdskidåkningen någonsin, med Gunde Svan, Thomas Wassberg och Torgny Mogren som stora stjärnor.

Känd som supervallare

Just säsongen 1986/1987 blev Poromaas bästa, då han blev totaltolva i världscupen. Men det var efter karriären som han slog igenom riktigt ordentligt i de svenska stugorna. Som aktiv åkare lärde sig Poromaa att valla, och 2003 så klev han in i det svenska landslaget som vallachef.

910310 Skidor, Svenska Skidspelen: Larry Poromaa, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Redan under hans första VM, i Val di Fiemme, så blev det toksuccé – och Poromaa fick vara kvar på jobbet i hela fem år. Därefter blev det en säsong i det amerikanska skidlandslaget, även där som vallningschef, men det blev kortvarigt då han säsongen därpå var tillbaka som chef för det svenska vallateamet.

Det gör han i dag

Under OS I Vancouver 2010 blev Poromaa rejält folkkär då Sverige under hela mästerskapet hade kanonskidor, och totalt vann tre guld. Framför allt så minns många de svenska herrarna, som vann stafetten för första gången sedan Calagry-OS, 22 år tidigare. Larry Poromaa var med på det OS:et som aktiv, men inte i stafetten – men var nu alltså en stor faktor bakom den nya skalpen. Men det blev fiasko i VM året därpå, och 2012 så fick plötsligt Poromaa sparken. 

Den nye landslagschefen Ulf Karlsson tyckte inte om att Poromaa var både vallachef och personlig vallare åt Marcus Hellner och Charlotte Kalla. De dubbla rollerna ledde till att Poromaa plötsligt stod arbetslös, och trots att det enligt egen utsago inte saknades intresse i skidvärlden så valde han att lämna idrotten bakom sig.

050216 Skidor. VM. Larry Poromaa, vallare, skidtekniker © Bildbyrån

I stället bytte han inrikting helt – och började jobba på Callans Trä, ett sågverk utanför Ånge i Västernorrland. Där jobbar han kvar än i dag, som inköpschef.

Nuförtiden syns inte Larry Poromaa alltför mycket i media och kring längdskidåkningen, förutom när en annan Poromaa lyckas göra bra ifrån sig… Hans son är nämligen William Poromaa har fått ett gigantiskt genombrott och är i dag Sveriges största stjärna på herrsidan. Han har gått från supertalang till ett reellt medaljhot på mästerskap, och efter att ha tagit sin första medalj, brons i femmilen tidigare i år, så fanns Larry där, med tårar i ögonen, för att fira.

LÄS MER: Svenske skidlegendaren vann dubbla OS-guld och Vasaloppet fyra gånger – så lever Dynamit-Otto i dag

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!