Svenske skidlegendaren vann dubbla OS-guld och Vasaloppet fyra gånger – så lever Dynamit-Otto i dag

Han vann två OS-guld och hela fyra Vasalopp.
Jan Ottosson är en av våra allra största längdskidåkare.
Så här lever Dynamit-Otto i dag.

Det var kanske inte helt lätt att vara längdskidåkare i det svenska landslaget under 80- och 90-talet. Konkurrensen var stenhård i det som då kallades världens bästa landslag, och hette man inte Torgny Mogren, Thomas Wassberg eller Gunde Svan så var det lätt att hamna i skymundan.

Vann två OS-guld

Jan Ottosson var en av alla som skördade stora framgångar, men som hela tiden ändå var lite i skymundan. Men Ottosson är en av svensk längdskidåkingens största profiler, och få kan matcha hans makalösa meritlista.

880126 Skidor, SM, Skellefteå: OS-truppen presenteras. Larry Poromaa, Jan Ottosson och Gunde Svan.. Foto: BILDBYRÅN

Från 1980 till 1994 så var Ottosson faktiskt med i varenda VM och OS, och totalt blev det alltså hela elva stora mästerskap. Det blev visserligen aldrig några individuella medaljer, men det blev däremot två OS-stafettguld. Först var han med i det lag, bestående av Ottosson, Benny Kohlberg, Gunde Svan och Thomas Wassberg, som vann OS-guld i Sarajevo 1984, och fyra år senare, i Calgary så försvarade Sverige bedriften, då fortfarande med Ottosson, Gunde Svan, Thomas Wassberg och denna gång Torgny Mogren.

Det gör han i dag

Men det är kanske för Ottossons enorma insatser i Vasalopp som han är mest ihågkommen för. Han varvade nämligen VM- och OS-tävlingar med att alltid ställa upp i Vasaloppet, och med sina fyra segrar – 1989, 1991, 1992, 1994 – så är han en av tävlingens största. Det var även tack vare framgångarna där som Janne Ottosson fick smeknamnet ”Dynamit-Otto”.

– Inte minns man att jag har dubbla OS-guld i stafett, däremot de fyra segrarna mellan Sälen och Mora, har Ottosson sagt.

910303 Skidor, Vasaloppet: Jan Ottosson, Åsarna segrare i årets tävling. Foto: BILDBYRÅN

Ottosson hade en minst sagt imponerande fysik, vilket möjliggjorde tävlande under så hög nivå och under så lång tid. Det bevisades verkligen även efter karriären, då han som 52-åring sprang Stockholm Maraton i piskande regn och tre grader i luften, på sanslösa 2.48.23.

Under några år var Ottosson dessutom skidexpert för Svenska Dagbladet, och i dag så lever han fortfarande med skidåkningen nära sig. Enligt SOK så har han efter den aktiva karriären nämligen jobbat som skidlärare i gymnasiet, och han har dessutom det egna företaget Otto-ski, som arrangerar Vasalopps-läger, och dessutom erbjuder vallning och slipning av skidor, framför allt i samband med just Vasaloppet.

Företaget håller till i Åsarna, och det var för just Åsarna IK som Ottosson tävlade som aktiv. Det var för Åsarna IK som Dynamit-Otto dessutom vann makalösa 55 SM-guld, varav åtta individuella.

Vilken makalös idrottare han var, och Dynamit-Otto förtjänar verkligen alla hyllningar i världen!

LÄS MER: När Thomas Wassberg gick emot precis all logik – och toksågade lagkompisen Gunde Svan: ”Är inga problem”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!