Stenhårda kritiken mot Stina Nilsson i Norge – dömer ut valet totalt: ”Hon förtjänar det inte”

Stina Nilsson får chansen i världscupen.
Det döms ut i Norge.
– Hon förtjänar det inte, säger NRK:s expert Ola Lunde.

Cirka ett år har gått sedan Stina Nilsson chockade skidvärlden och den svenska befolkningen med beskedet att hon väljer att byta längdskidor mot skidskytte. Inom längdåkningen var Nilsson under många år en av sportens största stjärnor och mest framgångsrika åkare, särskilt inom sprint – och många trodde att hon skulle ha det lekande lätt i spåret även i sin nya sport.

Sågas i Norge”

Nilsson har som väntat haft det tufft med skyttet – det var det många som räknade med – men det dröjde fram till efter årsskiftet innan Nilsson gått att känna igen även åkmässigt, och hon har gjort flera riktigt bra prestationer, framför allt åkmässigt då, i IBU-cupen. Nilsson har under vintern som bäst varit på en åttondeplats i IBU-cupen, och förra helgen kom hon 81:a(!) i sprinten, med sju bom på tio skott. Det var därför förvånande att hon togs ut att köra sin allra första världscup i karriären.

Stina Nilsson, skidskytte
210212 In this handout photo from the International Biathlon Union Stina Nilsson of Sweden is seen during IBU Cup Biathlon training, in Brezno-Osrblie. Foto: Stancik / IBU / Handout / BILDBYRÅN

I dag, fredag, gör hon sin första tävling i världscupen, vilket varit det stora målet, men det förtjänar hon inte, menar åtminstone röster i Norge. NRK-experten Ola Lunde menar att andra åkare förtjänar platsen före Stina.

– Det är överraskande att hon får starta här. Hon har inte haft den farten som jag hade förväntat mig av henne, men skyttemässigt är det ungefär det jag räknade med. Utifrån resultaten i IBU-cupen så förtjänar hon inte en plats, säger han.

”Kan bli stora problem”

Ola Lunde får medhåll av den förre stjärnan Liv Grete Skjelbreid.

– Om man ser till resultaten i IBU-cupen så finns det flera andra som borde gå före henne i kön. De tar nog med henne för att hon ska få testa nivån, men jag tror de hade varit en fördel att vänta, säger hon.

Stina Nilsson, skidskytte
201221 Lima SKG:s Stina Nilsson och tränare Jean-Marc Chabloz inför skidskyttetävlingen ATG-Sprinten, en observationstävling för uttagning till världscupen och IBU Cup, den 21 december 2020 i Östersund. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0056

Ola Lunde menar att Stina Nilssons utveckling kan hämmas att hon får chansen för tidigt.

– Jag vill tro att det är en fördel om har en bra utgångspunkt, så att man kan prestera bra och få en bra känsla när man kommer in till världscupen. Om man blir kastad in i något som man helt enkelt inte har kontroll på, så kan det bli stora problem och skapa mer nerver, som kan göra det svårare att nå toppen på sikt, säger han.

LÄS MER: Stina Nilssons ärliga ord inför VC-debuten – avslöjar nu enda detaljen hon vill uppnå: ”Då är jag nöjd”

Få våra nyhetsbrev!