Stenhårda beskedet: Svenska succéåkaren petas i landslaget – trots noll bom och SM-guld i helgen

Stenhårda beskedet: Svenska succéåkaren petas i landslaget – trots noll bom och SM-guld i helgen

Tilda Johansson imponerade rejält i helgens skidskyttepremiär.
SM-guld i lördags och en fjärdeplats i söndags, men trots det petas hon i världscupen.
– Vi har en tydlig plan för henne, säger förbundskaptenen Johannes Lukas till TT.

Förra säsongen var oerhört jobbig för unga skidskytten Tilda Johansson. Svenskan tvingades avstå flera tävlingar och kämpade med både viljan och glädjen för sporten under flera månader.

Tildas storsuccé

Bara några dagar innan Sverigepremiären i helgen bestämde hon sig för att komma till start i Idre. Och helgen skulle sedan bli en storsuccé och rejäl revansch för 23-åringen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tilda Johansson, skidskytte
221112 Tilda Johansson efter skidskyttepremiären i kortdistans för damer den 12 november 2022 i Idre. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0033

Hon visade sin stora talang när konkurrensen var i världsklass och överträffade alla förväntningar när hon vann SM-guld i lördagens kortdistans. Därefter blev det en fin fjärdeplats i söndagens sprintlopp och Johansson genomförde helgens båda lopp utan en enda bom på skjutvallen.

LÄS MER: Björn Ferrys dundersågning mot hela Norge – ratar nu förslaget fullständigt: ”Norge är alltid dåliga på det”

Petas i landslaget

Men trots stora succéhelgen så kommer svenskan ändå petas i det blågula världscuplaget som tas ut till premiären i finska Kontiolax 29 november. Det bekräftar nu svenske förbundskaptenen Johannes Lukas.
– Det är en tjej som hade lite problem förra året. Hon har inte samma erfarenhet som andra. Vi ska bygga upp henne för framtiden så att det blir bra om några år, erkänner landslagets huvudtränare till TT.
– Vi har en tydlig plan för henne för hur vi vill bygga upp henne för framtiden så att allt inte kommer för fort. Vi kommer att fortsätta med vår plan som vi lagt upp innan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tilda Johansson, skidskytte
221112 Tilda Johansson efter skidskyttepremiären i kortdistans för damer den 12 november 2022 i Idre. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0033

Svenska landslaget vill inte skynda sig fram med unga Tilda Johansson utan ta det i hennes egen takt, så att det blir så bra som möjligt när hon väl gör debut i världscupen.
– Det är en helg som ni ser. Ni bedömer efter det, men vi ser en hel bild. Det kan vara att hon är aktuell för världscupen, men det behöver inte vara den första världscupen som är viktigast. Man ska se hela bilden. Hon har inte tävlat ett enda internationellt lopp under förra året. Det är ett stort steg att ta sig till världscupen, säger förbundskapten Lukas i intervjun.

LÄS MER: Svenska giganten la skidorna på hyllan i våras – nu får skidprofilen prestigefulla uppdraget: ”Fantastiskt kul”

Även Tilda håller med om petningen och erkänner att det delvis var hennes eget beslut också, att inte tävla i världscupen än. Istället ska 23-åringen tävla i IBU-cupen, steget under världscupen, till en början.
– Jag tog beslutet med Johannes redan innan de här tävlingarna att jag inte kommer att börja i världscupen för att jag inte är mentalt redo. Jag måste ta det steg för steg. Då passar IBU-cupen mycket bättre för mig så jag inte känner stress och press, säger hon till nyhetsbyrån.
– Förhoppningsvis kan jag fortsätta göra bra resultat och inom några månader kanske jag känner mig redo för världscupen.

Vad tycker du om det här beslutet? Dela artikeln och säg din åsikt!