Björn Ferrys dundersågning mot hela Norge – ratar nu förslaget fullständigt: ”Norge är alltid dåliga på det”

Björn Ferrys dundersågning mot hela Norge – ratar nu förslaget fullständigt: ”Norge är alltid dåliga på det”

Ett förslag i Norge får Björn Ferry att skaka på huvudet.
Och dela ut en sågning mot hela landet.
– Norge är dåliga på att arrangera tävlingar, de har alltid varit slappa där, säger SVT-experten.

Skidskyttesäsongen är bara några veckor bort och i helgen var det dags för nationella premiärer i både Sverige och Norge. I Sverige blev det rafflande tävlingar och i Norge lika så, men det har ändå varit diskussioner i vårt grannland. Anledningen är att tävlingarna var på konstsnö.

Oväntade förslaget

Tävlingarna var i Sjusjön, dit mängder av snö fraktats. Det har varit mängder av diskussioner de senaste åren om hur man ska lösa svårigheterna med att vintrarna blir varmare, och kommer senare på året. Och nu får ett förslag i vårt grannland Norge experterna att skaka på huvudet.

220203 Marte Olsbu Røiseland of the Norwegian biathlon team at a press event during the 2022 Winter Olympics on February 3, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Det är Arne Idland, tävlingschef för Blinkfestivalen, som lockar till sig mängder av skidstjärnor till tävlingar i rullskidor varje sommar, som kommer med ett kontroversiellt utspel. Han menar att IBU, Internationella skidskytteförbundet, borde se över att lägga ni rullskidtävlingar även i världscupen.

– Vintrarna blir kortare och jag tror varken att längdskidor eller skidskytte kan överleva med tre månaders säsong, som det kan bli på sikt. Då tror jag att man måste tänka nytt och otraditionellt och använda även sommaren, säger Idland.

LÄS MER: Björn Ferrys helsköna passning till SVT-kollegan André Pops – efter oväntade gesten: ”Det är provocerande”

”Är en dålig idé”

Men det är inte många som håller med. Björn Ferry svarar med en rejäl sågning – av hela Norge.

– Det tycker jag är en dålig idé. Norge är dåliga på att arrangera tävlingar, de har alltid varit slappa där. En arrangör som vill ha tävlingar måste spara snö från föregående vinter. Då kan man garanterat hålla tävlingar när man vill ha dem, så det är mer en teknisk fråga, säger SVT-experten.

Björn Ferry, skidskytte
201114 Björn Ferry kommentator åt SVT under skidskytte, sprint den 14 november 2020 i Idre. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0027

Under helgens tävlingar i Norge tvingades 100 lastbilslass med konstsnö att fraktas för att kunna köra. Även i Idre är det konstsnö, men inte med samma ansträngning. Det ligger på Norge, menar Ferry.

– Man har inte sparat snö i Sjusjön på samma sätt som man har gjort i Idre. Jag skulle vilja säga att det är en arrangörsmiss. Alla anläggningar som vill ha tävlingar tidigt försöker ju spara snö från föregående vinter, vilket är det säkraste sättet att arrangera tävlingar.

LÄS MER: Gunde Svan avslöjar karriärens absolut roligaste seger – och nobbar samtliga OS-guld: ”Jag var så glad”