Gunde Svan avslöjar karriärens absolut roligaste seger – och nobbar samtliga OS-guld: ”Jag var så glad”

Gunde Svan är en av historiens mest framgångsrika skidåkare.
Men när han avslöjar karriärens roligaste vinst så förvånar svaret.

– Jag var så glad den gången som man bara kan vara som grabb, säger han.

Gunde Svan har en meritlista som få svenska idrottare kan matcha, och få vinteridrottare genom tiderna har skördat lika många framgångar som vår hjälte. Svan var åkaren som förändrade skidsporten med sin stenhårda träning, sina hårda rutiner och sin snudd på unika vinnarskalle.

Otroliga karriären

Gunde Svan lämnade ingenting åt slumpen, och det ledde till en helt makalös karriär fylld av medaljer. Han vann, till exempel, hela fyra OS-guld och sju VM-guld, och den totala världscupen vid fem tillfällen. Gunde Svan var stundtals helt överlägsen, och han nöjde sig aldrig med en andraplats.

860220 Skidor, För-VM, Oberstdorf: Gunde Svan, Sverige. © Bildbyrån

Med alla vinster i stora mästerskap, och alla vinster med den blågula dressen, så borde det vara svårt för Svan att välja ut en av alla vinster som betytt mest för honom. Men när GT-sporten frågade Svan under 80-talet vilken av alla hans mängder av vinster som varit roligast, så var svaret ett rejält oväntat sådant. Vilken av alla OS-guld skulle han egentligen välja?

LÄS MER: SVT-experten Björn Ferrys mäktiga hyllning till svenska OS-hjälten – pekar ut vem som kommer dominera i år

”Glad som bara en grabb kan vara”

Svaret: Inget. Han nobbade nämligen samtliga OS-guld och samtliga VM-framgångar för att i stället lyfta fram ett minne från när han var barn, och då han DM-stafett för Hulån i Åsen i Dalarna 1972.

– Jag var bara tio år den gången. På sista sträckan förde jag upp mitt lag till seger. Jag var så glad den gången som man vara bara som grabb, sa han.

Gunde Svan, skidor
190224 Gunde Svan distributor of prize competes in women’s team sprint final during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170295

På andraplats på listan kom dock OS-guldet i Sarajevo 1984.

– Jag sätter 15-kilometersegern i Sarajevo före alla andra stortävlingar jag vunnit. Det var nämligen första gången jag vann ett internationellt mästerskap.

LÄS MER: Lagkamraternas oväntade passning till Stina Nilsson – efter den känsliga frågan: ”Hon är alldeles för…”