Stenhårda beskedet för Linn Svahn – brutalt ärliga orden som avgör allt för svenskan: ”Hon måste…”

Linn Svahn kämpar hårt för att då en plats till skid-VM 2023.
Då kommer helgens tävling i Falun att bli oerhört avgörande.
– Hon måste prestera om hon ska med, säger tränaren Ola Ravald till Dagens Nyheter.

I början av december gjorde Linn Svahn efterlängtad comeback efter nästan två års frånvaro från skidspåren. Då vann hon en nationell skidtävling i Idre och tog en pallplats i Skandinaviska cupen i Östersund.

Svahn tillbaka

Sedan dess har den stora målsättningen varit att nå världscupen igen för att kunna knipa en plats i den svenska VM-truppen. Skid-VM i Planica, Slovenien, drar igång 22 februari och ska Svahn vara med, det har hon bestämt sig för.
– Jag måste säga att jag är positivt överraskad över det hon gjorde under de här två helgerna (innan jul). Så här långt är det positivt – men hon måste ju upp någon nivå till om hon ska ha något med den yppersta eliten att göra, säger tränaren Ola Ravald till DN.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, skidor
200921 Linn Svahn poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges skidlandslag den 21 september 2020 i Sollefteå. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / NJ0005

I helgen väntar nya lopp för svenska 23-åringen under Skandinaviska cupen i Falun. Då blir det stenhård press på Svahn att leverera toppresultat för att kunna ha en chans att bli uttagen till världscupen.

LÄS MER: Frida Karlsson avslöjar det absolut sämsta med Tour de Ski – oväntade sågningen: ”Jag kan ärligt säga att…”

Avgörande helg

Om hon misslyckas i helgen lär det inte bli någon världscupen – och därmed inget skid-VM heller.
– Det står och faller med hur det går nu i helgen. Man ska vara väldigt krass och rak här: Hon måste prestera om hon ska ut (i världscupen), och hon vill inte ut dit om hon inte presterar. Levererar hon det vi tänker oss så bör hon rimligen få en plats i världscupen, men gör hon inte det så ska hon inte ut ändå. Då måste hon träna vidare och jobba, erkänner Ravald i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, skidor
221209 Linn Svahn efter damernas sprint semifinal i Ford Smart Energy Cup den 9 december 2022 i Idre. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0129

Det har varit en tuff axelskada som stoppat Linn Svahn senaste två åren. Innan oturen var framme ansågs hon som en av världens allra bästa sprintåkare.

LÄS MER: Ebba Anderssons helt ärliga ord – avslöjar nu chocken över frånvaron i vinter: ”Jag trodde knappt mina ögon”

Men nu är hon helt återställd igen och revanschsugen för att visa sin fulla potential igen.
– Axeln är bra. Den är tillbaka på samma nivå och är i princip lika stark som den vänstra. Nu handlar det om att komma upp i tävlingsfysisk nivå och vara ute med de andra tjejerna i de här race-situationerna. Hon behöver komma ut och tävla och få ytterligare värdemätare i världscupen. Det är först då man ser hur hon ligger till konkret, säger tränaren till dagstidningen.

Vill du se Linn Svahn i skid-VM? Dela artikeln och säg din åsikt!