Ebba Anderssons helt ärliga ord – avslöjar nu chocken över frånvaron i vinter: ”Jag trodde knappt mina ögon”

Ebba Andersson hade precis kommit på pallen i Lillehammers 20 kilometers-lopp.
Dagen efter testade hon positivt för covid-19.
Det var hon inte beredd på.
– Jag trodde knappt mina ögon, säger hon.

Frida Karlsson har fått mycket uppmärksamhet under vintern, särskilt efter att ha vunnit Tour de Ski, som första svenska sedan Charlotte Kalla. Men under hösten stod även Ebba Andersson för flera fina prestationer, och hon var i superform under Lillehammers världscuptävlingar.

Avslöjar stora chocken

Under söndagens tävlingar i början av december så kom hon trea i masstarten över 20 kilometer, och formen såg ut att vara stigande inför VM. Men måndagen efter förändrades allt. Bara dagen efter succén i Norge så testade Andersson positivt för covid-19. Och hon har fortfarande inte tävlat sedan dess.

221127 Ebba Andersson of Sweden celebrates after competing in the women’s 20 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup on November 27, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

För Ebba Andersson kom det positiva testet som en smärre chock.

– Först trodde jag knappt mina ögon. Såg jag verkligen två streck? Det var tydliga streck, vilket var så märkligt. Ena dagen är jag på pallen efter ett världscuplopp och nästa dag är jag på väg hem med symptom av corona, säger Andersson till TT.

LÄS MER: Frida Karlsson avslöjar det absolut sämsta med Tour de Ski – oväntade sågningen: ”Jag kan ärligt säga att…”

Äntligen comeback

Ebba Andersson hade då tagit tre individuella pallplatser på fyra tävlingar, och var med i toppen av den totala världscupen. Men det var även det som lugnade henne i den annars märkliga situationen.

– Det var kanske därför som jag kunde behålla någon form av lugn. Jag visste att jag hade presterat på en hög nivå. Jag visste att formen varit där. Förhoppningsvis skulle det inte vara alltför tufft att ta sig tillbaka dig, säger hon.

221127 Frida Karlsson of Sweden and Ebba Andersson of Sweden after competing in the women’s 20 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup on November 27, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Ebba Andersson gör comeback i helgens tävlingar i den Skandinavisak cupen i Falun. Tävlingarna inleds med 10 kilometer fri stil på fredagen.

– Det är flera pass där jag fått till bra träning. Därför känner jag någon form av trygghet inför de tävlingar som väntar i helgen. Sedan får man se hur kroppen svarar i tävlingssituation. Då är det ändå ytterligare några procent i insats, säger Andersson.

Skid-VM i Planica inleds den 22 februari. 

LÄS MER: Frida Karlsson och landslagskollegans beundransvärda gest – ger 150 000(!) kronor: ”De lever på fruset grus”