Frida Karlsson och landslagskollegans beundransvärda gest – ger 150 000(!) kronor: ”De lever på fruset grus”

Frida Karlsson har nyligen vunnit Tour de Ski och stora prispengar.
Nu gör svenskan det fina och skänker en del av pengarna tillbaka till idrotten.
– Många lever på fruset grus, säger Falun-Borlänges ordförande Johan Eriksson till SportExpressen om fina gesten.

Under helgen är det dags för årliga Kopparskidan i Falun. Men just i år betyder det oerhört mycket att vinna tävlingen då landslagsstjärnorna Frida Karlsson och Maja Dahlqvist gått in med pengar för att utöka vinstsumman.

Frida & Maja

Karlsson vann nyligen hela Tour de Ski och belönades med en stor summa prispengar. Nu väljer 23-åringen att skänka tillbaka en del av det till längdskidåkningen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
230108 Frida Karlsson of Sweden at a press meet during Tour de Ski on January 8, 2023 in Val Di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0443

Tillsammans med landslagskollegan Dahlqvist har de lyckats få upp prispengarna i Kopparskidan till hela 150 000 kronor fördelat på de sex olika loppen.
– Det finns ingen tävling på samma nivå som har de här prispengarna, säger Johan Eriksson, ordförande i arrangörsklubben Falun-Borlänge, till SportExpressen.

LÄS MER: William Poromaa öppnar upp om relationen med Frida Karlsson – och det stora problemet: ”Vi båda är eniga”

”Fruset grus”

Arrangören vill dock inte avslöja exakt hur mycket pengar som landslagsåkarna bidragit med men det handlar om en ”rejäl slant” tydligen. Det här kommer att bli ett välkommet tillskott för många skidåkare som måste kämpa med den ekonomiska delen av sporten de älskar.
– Många lever på fruset grus. De har ingenting. Jag har pratat med flera åkare och deras historier är inte så roliga att höra. Det finns 25-åringar som lever på sina föräldrar. Det vill de inte göra och de ska de inte göra, erkänner ordföranden Eriksson i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
230104 Frida Karlsson of Sweden celebrates after women’s 20km pursuit during Tour de Ski on January 4, 2023 in Oberstdorf. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0435

Karlsson och Dahlqvist hjälper gladeligen till med den extra finansieringen då de själva minns hur jobbigt det var innan de nådde landslaget och världscupen, där de stora pengarna finns.
– Vi har många kompisar där ute som delar våra drömmar om att bli världens bästa skidåkare – och vill vara delaktiga till att nästa generation får förutsättningar och tar stege mot sina drömmars mål, säger Frida Karlsson i ett uttalande.

LÄS MER: Underbara bilderna på Frida Karlsson som alla älskar – hyllas nu stort för fantastiska gesten: ”Det är unikt”

Det blir också en stjärnspäckad uppställning till helgen i Falun när stora namn som Linn Svahn, Ebba Andersson och Jens Burman kommer till startlinjen.

Vad tycker du om Frida och Majas fina gest? Dela artikeln och säg din åsikt!