Starka bekännelsen om Linn Svahn efter stora succén – nu avslöjas sanningen: "Jag tror inte folk förstår det"

Starka bekännelsen om Linn Svahn efter stora succén – nu avslöjas sanningen: ”Jag tror inte folk förstår det”

Linn Svahn har gått igenom ett helvete.
Och är nu äntligen tillbaka i världstoppen.
– Jag tror inte folk förstår vad hon har gått igenom, säger hennes tränare Ola Ravald i ”Viaplay Vinter Podcast”.

Om det är någon som man verkligen unnar all framgång så är det Linn Svahn. 24-åringen har gått igenom det allra värsta och fått kämpa varje dag i två års tid för att hitta tillbaka till sitt vanliga jag i skidspåren.

Svahns storsuccé

Efter en axelskada som ledde till dubbla operationer och en omfattande rehabilitering har Svahn fått vänta länge på framgång. När hon tog hem ett sprintlopp under Tour de Ski hade det dröjt hela 1 063 dagar sedan Linns senaste världscupseger.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, skidor
230219 Linn Svahn of Sweden poses for a portrait at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team ahead of the FIS Nordic Ski World Championships on February 19, 2023 in Unterferlach. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0508

Det är en enorm väntan för en ung skidåkare med en vinnarskalle som få andra. Vid Svahns sida har skidtränaren Ola Ravald fått följa hela processen och gått igenom mardrömmen tillsammans med sin adept.
– Det går inte att vara annat än nöjd med det hon presterar just nu, berättar han i ”Viaplay Vinter Podcast” och får frågan om han är förvånad över Svahns succé.
– Nä, jag är väl inte så förvånad eller överraskad. Jag har mer gått och väntat på det. Hon hade det tufft under en längre tid och det är klart att det tar sin tid innan man är helt tillbaka på banan. Men runt nyår föll sakerna på plats och då började jag tro på det fullt ut igen. Men jag blev inte förvånad under Tour de Ski.

Avslöjar sanningen

Efter den där första segern i Tour de Ski har Linn Svahn fullkomligen exploderat och vunnit fyra raka sprintlopp. Hon har dessutom sex världscupsegrar inom alla tävlingar bara under januari månad.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, skidor
240103 Linn Svahn of Sweden celebrates after women’s sprint final during Tour de Ski on January 3, 2024 in Davos. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0824

Men det har varit en lång och påfrestande väg hit.
– Jag tror inte folk förstår vad hon har gått igenom. Om man tittar på två operationer för axeln så är hon ändå otroligt träningsvillig och vill framåt, flera andra skador har kommit på grund av den här axeln och vi har fått parera för saker under tidens gång. Först i oktober-november kunde hon på allvar träna för fullt utan några problem. Processen har varit extremt utmanande för henne och definitivt tålamodsprövande, avslöjar tränaren Ravald i podden.
– Det har varit jobbigt och jag har inte alltid varit säker på att hon trott på att hon ska komma tillbaka. Men hon har jobbat helt fantastiskt på vägen, så jag är väldigt glad för henne nu.

LÄS MER: Ebba Anderssons stora missnöje efter Frida Karlssons och Linn Svahns jättesuccé: ”Det är frustrerande”

Ola Ravald känner nog Linn bättre än någon annan i skidlandslaget och han är så stolt över att hon är tillbaka i världstoppen igen, där Svahn hör hemma.
– Vi har jobbat väldigt nära varandra ända sedan skidgymnasietiden och jag har lärt känna henne. Vi vet hur vi båda två fungerar men naturligtvis är det tålamodsprövande. Vi har aldrig kunnat planera långsiktigt utan efter axeloperationerna har vi bara kunnat se två veckor framåt ända fram till i julas. Det har varit extremt tufft för henne och vi har haft många jobbiga samtal. Men hon har aldrig gett sig utan bara fortsatt jobba på, säger han i intervjun.

Visst unnar man Linn Svahn all framgång? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev