Skidstjärnan lägger ned karriären bara 26 år gammal – på grund av Therese Johaug

Hon väljer att lägga ned hela skidkarriären – bara 26 år gammal.
Nu avslöjas anledningen till Nathalie von Siebenthals chockbesked.
Det beror på norska storstjärnan Therese Johaug.

Hon tog både guld och brons på U23-VM 2015 och har sedan dess varit Schweiz främsta skidåkare på damsidan. Men nu har Nathalie von Siebenthal valt att lägga ned karriären bara 26 år gammal.

Lägger av på grund av Johaug

Landslagsåkaren inledde försäsongen i början av hösten men kände sedan direkt att energin till en ny satsning inte fanns där. Och istället la hon pjäxorna på hyllan.
– Både huvudet och kroppen gav upp. Nu är jag övertygad om att mitt beslut att pensionera mig från sporten är rätt beslut, sa schweiziskan till SRF.

Nathalie Von Siebenthal
190317 Nathalie Von Siebenthal of Switzerland in the Women’s 10km classic technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on march 17, 2019 in Falun. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

Senaste säsongen var en av von Siebenthals sämsta på många år. Nu avslöjar hennes tränare Peter von Allmen att anledningen till att hon lägger av har att göra med norska skidstjärnan Therese Johaug.

”Det var hennes problem”

Då Johaug återvände till längdskidåkningen inför förra säsongen efter dopingavstängningen och förändrade allt.
– Johaugs comeback har förändrat loppen väldigt mycket. Hon sätter i gång ett enormt tempo redan från första metern. Det upplägget som Johaug står för påverkar hela fältet och det passar inte Nathalie, säger tränaren till Dagbladet. 
– Det var hennes problem förra vintern. De nedslående resultaten förra året har gjort något med hennes motivation och glädje till längdskidsporten. 

Nathalie Von Siebenthal
171123 Nathalie von Siebenthal, Schweiz under en träning inför världscuppremiären i skidor den 23 november 2017 i Ruka. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91900

Nathalie von Siebenthal har även sedan tidigare en svår relation till Johaug. Schweiziskan var en av de första som var kritisk när norskan erkände att hon fått i sig den anabola steroiden clostebol från en läppsalva.
– Jag kan inte tro på henne. Det är speciellt att hon inte blev testad från maj till september. Det är faktiskt otroligt. Och hennes första test blev positivt direkt, sa von Siebenthal då.

LÄS MER: Stora chockbeskedet – svenska skidstjärnan missar hela säsongen!