Svenske VM-skidhjälten blev förlamad efter otäck olycka – har kämpat sig tillbaka och kan nu gå igen

2001 var han en av svenska skidhjältarna från Lahtis-VM.
Men 2016 vändes Urban Lindgrens liv upp och ned efter en otäck skoterolycka.
Nu har 46-åringen kämpat sig tillbaka efter att ha blivit förlamad i hela kroppen.

Från 1997 till 2003 åkte Urban Lindgren i svenska skidlandslaget och den stora höjdpunkten var VM 2001 i Lahtis. Då han tillsammans med Per Elofsson, Mathias Fredriksson och Magnus Ingesson bärgade VM-silver i stafetten.

Vann VM-silver i Lahtis 2001

Lindgren körde förstasträckan och vann där och då sin enda mästerskapsmedalj under karriären. Efter OS i Salt Lake City 2002 la längdskidåkaren sedan ned skidkarriären.

Urban Lindgren, skidor
010222 Skidor, VM, Stafett 4×10 km: Urban Lindgren, Per Elofsson, Magnus Ingesson och Mathias Fredriksson, Sverige. (Brons) ©Bildbyrån – 24395

För några år sedan var Lindgren med om en mycket otäck skoterolycka och var nära att mista livet. Först låg han i koma under tre veckor och när han vaknade till medvetande igen var landslagsåkaren förlamad i hela kroppen i en och en halv månad.

VM-hjälten fick lära sig gå igen

Ända sedan dess har 46-åringen kämpat sig tillbaka till ett normalt liv igen. Och första tiden i rullstol var väldigt jobbig för honom.
– Det var väldigt frustrerande, man kunde inte röra sig och kunde inte göra någonting. Man låg bara helt stilla som ett paket och behövde hjälp med allting, säger han i dag till SVT.

Urban Lindgren, skidor
170227 Urban Lindgren, Piteå Elit, poserar för ett porträtt på en träning under dag 5 av skid-VM den 27 februari 2017 i Vierumäki. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_83

Skoterolyckan vände upp och ned på Lindgrens liv och han fick börja om och lära sig gå igen. I dag har VM-silverhjälten lyckats kämpa sig tillbaka igen – tack vare drivkraften inom sig.

Nu berättar han för SVT hur han lyckades komma tillbaka.
– Dels var det den erfarenheten man hade sedan tidigare att sätta upp små, små delmål som man skulle uppnå. Och också drivkraften att jag skulle tillbaka, till familjen och mina egna barn. Att man skulle vara en fungerande pappa och förälder. Att kunna komma tillbaka och gå och åka skidor med dom, säger han i intervjun.

LÄS MER: Vasaloppet ändrar om – och byter namn – för första gången sedan 1997