Skidstjärnan lägger av på grund av Johaug – nu svarar norskan: "Jag kan inte sluta..."

Skidstjärnan lägger av på grund av Johaug – nu svarar norskan: ”Jag kan inte sluta…”

Schweiziska skidstjärnan Nathalie von Sibenthal lägger av bara 26 år gammal.
På grund av norska skiddrottningen Therese Johaug – och nu svarar norskan.
– Det är inget jag kan styra, jag kan inte sluta åka fort, säger Johaug till Sportbladet.

Strax bakom alla norska svenska skidstjärnor så har schweiziskan Nathalie von Siebenthal varit en av de bästa längdskidåkarna i världscupen. Men nyligen meddelade 26-åringen att hon lägger ned karriären.

26-åringen lägger av

Det var på grund av senaste säsongen som var en av hennes sämre i karriären. Och där försvann all motivation för att satsa på en ny säsong i år.

Nathalie Von Siebenthal
190317 Nathalie Von Siebenthal of Switzerland in the Women’s 10km classic technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on march 17, 2019 in Falun. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

26-åringen förklarade sitt plötsliga avhopp så här:
– Både huvudet och kroppen har sagt i från. Nu är jag övertygad om att mitt beslut att pensionera mig från sporten är rätt beslut, sa von Siebenthal.

Therese Johaugs svar

Men sedan kom det fram att norska skiddrottningen Therese Johaug istället var anledningen till att schweiziskan inte orkade tävla längre. Hennes tränare Peter von Allmen avslöjade att Johaugs comeback förändrade allt.
– Johaugs comeback har förändrat loppen väldigt mycket. Hon sätter i gång ett enormt tempo från den första metern. Det upplägget som Johaug står för, och påverkar hela fältet, det passar inte Nathalie, sa tränaren till Dagbladet.
– Det var hennes problem förra vintern. De nedslående resultaten förra året har gjort något med hennes motivation och glädje till längdskidsporten. 

Therese Johaug
191027 Therese Johaug poses for a portrait during press event with the Norwegian Cross-Country Skiing team on October 27, 2019 in Val Senales. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Johaug dominerade på världscupen förra säsongen och svarar nu på utspelet från von Siebenthals tränare och varför konkurrenten lagt av.
– Det är tråkigt att höra att hon lagt av. Men jag måste ha fokus på min träning och hur jag ska åka fort så hon får välja själv om hon vill satsa eller inte. Det är inget jag kan styra, jag kan inte sluta åka fort och träna mindre för jag är motiverad, säger Johaug till Sportbladet.
– Men det är väldigt synd, vi behöver få med oss åkare från Schweiz och andra länder för att bevara längdskididrotten.

LÄS MER: Skidstjärnan lägger ned karriären bara 26 år gammal – på grund av Therese Johaug