Skidlegendaren Thomas Wassbergs kritik – mot regeringen: "Det går ju att lösa"

Skidlegendaren Thomas Wassbergs kritik – mot regeringen: ”Det går ju att lösa”

Han är en av svensk skidsports största genom tiderna.
Nu riktar Thomas Wassberg, ordförande i Åsarna IK, kritik mot regeringens beslut under pandemin.
– Skidsporten håller ju till utomhus, det är ingen smittorisk då. Kanske när man samlas, men det går ju att lösa, säger Wassberg till SVT Sport.

Det var i slutet av mars som skidklubben Åsarna IK skulle arrangera junior-SM. Men tävlingarna stoppades helt efter bara en dag på grund av coronapandemins utbrott och den stora smittospridningen.

Wassberg kritisk

Beslutet kom efter att regeringen fattat beslutet att inga evenemang med fler än 500 personer ska genomföras. Åsarnas ordförande Thomas Wassberg, en av svensk skidsports allra största någonsin, anser att det var fel att avbryta junior-SM.
– Det kanske inte var regeringens fel just då men skidförbundet kunde ju ha meddelat att vi aldrig samlar 500 personer på junior-SM. Det hade vi inte heller gjort om vi fått fortsätta köra, säger han till SVT Sport.

Thomas Wassberg, skidor
160131 Thomas Wassberg var på plats under herrarnas skiathlon under dag fem av SM-veckan den 31 januari 2016 i Piteå. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN / kod 116 / 57825

Wassberg, som vunnit 4 OS-medaljer och 7 VM-medaljer, har förståelse för att idrotten blir lidande under coronapandemin för att minska smittospridningen. Men han är kritisk mot att regeringen inte skiljer på idrotter inomhus och utomhus.
– Skidsporten håller ju till utomhus, det är ju ingen smittorisk då. Kanske när man samlas, men det går ju att lösa på något vis, säger han i intervjun.

”En halv miljon”

Åsarna IK fick ekonomiskt stöd för det inställda junior-SM och skidklubben får ny chans att arrangera mästerskapet 2022. Men även klubbens stora motionslopp i påskas ställdes också in och där förlorade Åsarna en hel del pengar.
– Där gick vi miste om ungefär en halv miljon i fjol. Det blir nog samma i år. Det får betydelse för klubbens utveckling, hur många aktiva vi kan stötta och så vidare, säger skidlegendaren.

Thomas Wassberg, skidor
150219 Thomas Wassberg innan prologen av damernas sprint under skid-VM den 19 februari 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 86934

Thomas Wassberg har varit Åsarna IK trogen ända sedan sina aktiva dagar som längdskidåkare. När han vann SM-guld på löpande band för klubben och var en stor ambassadör med sina internationella framgångar.

LÄS MER: Landslagsåkarna som funnit kärleken i spåren – här är de svenska skidparen: ”Det har varit guld värt”

Få våra nyhetsbrev!