Skidlandslaget avslöjar: Därför stoppas svenska stjärnan Frida Karlsson från att tävla

Frida Karlsson är just nu avstängd på grund av hälsoproblem.
Nu uttalar sig Ola Strömberg, tillförordnad längdchef, för första gången om oväntade beslutet.
– Jag har varit här i tre år, det här är första gången vi stoppar någon, säger han till SVT.

Succésvenskan Frida Karlsson har just inlett sin allra första världscupsäsong som senior. Men det har fått en väldigt tung start.

Frida Karlsson stoppas

20-åringen kom på en åttonde plats som bäst under premiären i finska Ruka. Sedan saknades hon senaste helgen i norska Lillehammer och i måndags kom det högst oväntade beskedet.

Frida Karlsson, skidor
190301 Frida Karlsson at a press conference with the Swedish cross country skiing team during the FIS Nordic World Ski Championships on February 28, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / 135956

Att supertalangen stängs av från att tävla och tvingas dra ned på träningsbelastningen också. På grund av att hon inte klarat av en planerad hälsokontroll.

Frida Karlsson var så klart besviken efter beskedet att hon stoppas från skidspåren. Men har också uttryck en stark vilja att komma tillbaka ännu starkare.
– Just nu är jag väldigt ledsen och besviken. Det är lätt att stressa upp sig men man måste se det långsiktigt. Jag ska göra allt jag kan för att snart vara tillbaka i tävlingsspåret samtidigt som jag vill hålla många år framöver, sa hon själv i ett pressmeddelande.

Skidlandslagets beslut

Nu går även skidlandslaget ut och förklarar anledningen till att Karlsson stoppas från att tävla framöver. Den tillförordnade längdchefen Ola Strömberg pratar för första gången om det hårda beslutet.
– Jag har varit i organisationen i tre år, det här är första gången vi stoppar någon från att tävla, säger han till SVT. 

Frida Karlsson, skidor
190226 Frida Karlsson of Sweden celebrates at the podium after women’s 10 km classic during the FIS Nordic World Ski Championships on February 26, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87897

Skidlandslaget är hårda med hälsan och de kontinuerliga kontrollerna i landslaget. Och de lägger väldigt stor vikt vid Fridas och alla andra landslagsåkares välmående.
– När vi ser att det är en gräns som man går över så tar vi action direkt. Då säkerställer vi att hon kan komma tillbaka och komma i balans näringsmässigt, säger längdchefen Strömberg i intervjun.
– Om vi misstänker att någon ligger nära gränsen sätter vi in individuella resurser. Hälsan är nummer ett.

LÄS MER: Frida Karlssons mamma – efter att dottern stoppas från att tävla: ”Det är inte sunt”