Frida Karlssons mamma – efter att dottern stoppas från att tävla: "Det är inte sunt"

Frida Karlssons mamma – efter att dottern stoppas från att tävla: ”Det är inte sunt”

Frida Karlsson stoppas nu från att tävla.
Då finns mamma och managern Mia Karlsson där för 20-åringen.
– Nu är jag mer mamma än manager, säger Fridas mamma till TT.

I går kväll kom nyheten att Frida Karlsson stoppas från att tävla. Med anledningen av att hon inte uppfyller Svenska skidförbundets hälsokrav.

Frida Karlsson stoppas

Svenska 20-åringen tvingas även dra ned på träningen. Nu berättar hennes mamma och manager Mia Karlsson om hur dottern mår.
– Frida har inte fått något cancerbesked. Nu mår hon bra och ser framåt. Här vill jag stjäla ett citat från Stig Wiklund (idrottspsykolog) som passar bra in i den situation som Frida befinner sig i nu: ”Antingen vinner man eller så lär man”, säger mamman till TT.

Frida Karlsson, Mia Karlsson
191122 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, med mamma Mia Karlsson efter skidloppet över 10 km fristil vid Gällivarepremiären den 22 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Skidförbundet testar hela tiden landslagsåkarna så att de har rätt balans mellan träning och kost. Även sömnen är avgörande för förbundets hälsokrav.

”Det är inte sunt”

Här vill Mia Karlsson verkligen poängtera att dottern sköter kosten bra och äter ordentligt.
– Elitidrott är egentligen inte sunt. Det är hela tiden en balansgång. Jag tycker att det är jättebra att det görs tester och Frida har testats kontinuerligt, säger hon till TT.
– Skidlivet är som en berg- och dalbana. Ända sedan Frida föddes har hennes liv varit upp och ner upphöjt till två. Det finns saker att lära av detta och Frida har accepterat att hela tiden tänka långsiktigt. Nu är hennes humör bra och hon ser framåt.

Frida Karlsson, Mia Karlsson
191201 Frida Karlsson of Sweden is being interviewed after the women’s 10 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup premiere on December 1, 2019 in Ruka. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_477

Men mamman vet inte när Frida Karlsson kan vara tillbaka i tävling igen. Hon mitt i all oro ser hon även en ljusglimt, att Frida kan släppa tävlandet och få en lugn jul med familjen.
– Det positiva är att hon nu kan vara hemma och vi kan förbereda och fira julen tillsammans, som vi gjort tidigare år, säger mamma Karlsson.

LÄS MER: Stora glädjebeskedet: Stina Nilsson gör comeback i helgen – men en svensk stjärna tvingas avstå