Skidlandslagens stora rädsla – inför nya, ödesdigra förbudet: ”Kan bli större än doping”

Flourvallen förbjuds.
Nu höjs oroliga röster för hur det kommer att följas.
– Men det som vi är mest oroliga för är att systemet inte håller. Att vi går in i någonting som är större än doping, säger skidskyttelandslagets Johan Wåhlström till Expressen.

Förbudet mot den så kallade flourvallan har varit aktuell länge. Förra hösten kom så till sist beskedet om att det farliga ämnet förbjuds redan till den kommande säsongen, men det var länge oklart om det skulle gå att genomföra.

”Från F1 till folkrace

Anledningen är att det behöver finnas en maskin som möjliggör att någon nation inte fuskar med produkterna. Det är nämligen stor skillnad på glidet med valla innehållande flour, och inte innehållande flour – men maskinen ska nu vara på plats, och redo för testning i oktober.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Johan Wåhlström, utvecklingschef för skidskyttelandslagets vallateam, menar att den nya vallan är som ”att gå från formel 1 till folkrace”.

– Jag har själv jobbat med det här i 22 år och under de 22 åren har jag uteslutande jobbat med fluorprodukter. Såna produkter som vi nu ska tävla på har vi tidigare inte ens tagit in i vallatrailern, så dåliga är de, säger han till Expressen.

”Kan bli större än doping”

Men det finns även en oro som sträcker sig längre än bara dåligt glid. Nämligen att nationer kommer att lura ”testpistolen” och gömma flourvalla, vilket kan påverka resultaten.

– En fasa som vi har är att något landslag kommer med någonting som ingen annan har, säger Johan Wåhlström, och fortsätter:

– Men det som vi är mest oroliga för är att systemet inte håller. Att vi går in i någonting som är större än doping. Jag tror att många kommer försöka vilja lura systemet.

191123 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, kramas om av Charlotte Kalla, Piteå Elit SK, efter skidloppet över 10 km klassisk stil vid Gällivarepremiären den 23 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Även SVT-experten Anders Blomquist fasar över eventuellt fuskande, då han menar att kulturen finns hos många nationer.

– För mig personligen är det intressanta med idrotten att se folk mäta sig mot varandra i en ärlig kamp. Är det inte längre en ärlig kamp, då förstörs upplevelsen. Det kommer bli väldigt avgörande att testerna verkligen fungerar och att det är täta kontroller, precis som när det gäller doping, säger han.

Exit mobile version