Skiddrottningen Therese Johaugs oväntade utspel: ”Jag kommer bli krossad”

Skiddrottningen Therese Johaug sadlar om.
Nu satsar norskan mot att kvala sig till friidrotts-VM 2021.
– Jag blir krossad, det kan jag lova er, säger hon till TV2.

Hon är redan helt överlägsen i skidspåren. Nu har Therese Johaug hittat en helt ny utmaning för att hålla igång kroppen i väntan på nya skidsäsongen.

Johaug sadlar om

Norskans plan var att ställa upp i sommarens friidrotts-EM men mästerskapet har dock ställts in på grund av coronavirusets utbrott. Istället ska skiddrottningen ställa upp i Bislett Games i Oslo den 11 juni och springa 10 000 meter där.

Therese Johaug, Norge
200301 Therese Johaug of Norway celebrates after the women’s relay during the FIS Cross-Country World Cup on March 1, 2020 in Lahti. Photo: Johanna Lundberg / Bildbyrån / 136125

Tävlingarna är anpassade till coronarestriktionerna och Johaug kommer faktiskt att vara den enda tävlande som springer distansen 10 000 meter. Där det stora målet är att kvala in till friidrotts-VM 2021.

”Gigantisk tabbe”

Då måste hon gå i målen på en tid under 31 minuter och 50 sekunder.
– Jag ska inte göra om den gigantiska juniortabben jag gjorde i Hamar med den öppningen jag hade, säger Johaug till norska TV2.

Norska skidstjärnan syftar på 10 000-metersloppet förra sommaren då hon vann guld vid norska mästerskapen. Sedan får hon frågan om hon tycker det känns skönt att för en gångs skull få konkurrens när hon tävlar.
– Jag blir krossad på friidrottsbanan, det kan jag lova er. Så jag har inte överhuvudtaget som mål att vinna några tävlingar, svarar Johaug till TV2.

Björgen försvarar

Johaug fick även en annan fråga vid presskonferensen för Bislett Games. Om stora debatten som uppstått efter att hon nominerats till det prestigefyllda Egebergs hederspris i Norge.

Marit Björgen, Norge
180208 Marit Bjørgen of Norway after a press event with the Norwegian women’s cross-country team ahead of the 2018 Winter Olympics on February 8, 2018 in Pyeongchang. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160143

På grund av hennes dopingdom anser många att hon inte bör vinna en av norsk idrotts allra finaste utmärkelser.
– Det är ju som med allt annat. De finns de som är positiva och de som är kritiska, jag har ju den historia jag har, säger Johaug enligt norska medier.

Therese Johaug försvaras nu också av förre landslagskamraten och norska legendaren Marit Björgen.
– Hennes fall är helt annorlunda mot ett vanligt dopingfall. Hon fick ett straff och de trodde på att hon inte gjorde det med flit. Hon har varit öppen och ärlig med det hela vägen, jag tycker hon är en fantastisk förebild för många, säger Marit Björgen i ett uttalande.

LÄS MER: Nya, stora ändringen i världscupen – som kan bli en mardröm för Sverige(!): ”Blir väldigt tufft för oss”