Nya, stora ändringen i världscupen – som kan bli en mardröm för Sverige(!): ”Blir väldigt tufft för oss”

Nya, stora ändringen i världscupen – som kan bli en mardröm för Sverige(!): ”Blir väldigt tufft för oss”

Världscupen får ett maxtak i antal hemmaåkare.
Ett potentiellt mardrömsbesked för Norge och Sverige.
– Det blir väldigt tufft och är inte jättebra för vår del på damsidan, säger Sveriges landslagschef Anders Byström till Aftonbladet.

FIS har hintat om att ändra antalet tillåtna hemmaåkare i världscupen, någonting som stött på protest från framför allt Norge. Tidigare har arrangörsnationen varit tillåtna att ställa upp med 15 åkare på dam- och herrsidan – men nu blir det ändring på det.

”Blir väldigt tufft”

Under måndagen kom nämligen beskedet att tio åkare får ställa upp, plus två U23-åkare. Det innebär alltså att Norge, med mängder av högklassiga åkare, men även Sverige, drabbas.

Frida Karlsson, skidlandslaget
200301 Frida Karlsson of Sweden ahead of the women’s relay during the FIS Cross-Country World Cup on March 1, 2020 in Lahti. Photo: Johanna Lundberg / Bildbyrån / 136125

Och landslagschefen Anders Byström hymlar inte med att det är ett ovälkommet beslut.

– Det kanske inte är en dödsstöt för oss, men det blir väldigt tufft och är inte jättebra för vår del på damsidan. Det innebär att vi får ställa över åkare som har chans på topp tio, men det bara acceptera det. Samtidigt ger det en chans att ta ut extra U23-åkare, säger han till Aftonbladet.

Norska ilsken

Anders Byström motiverar beslutet med att det lär jämna ut förutsättningarna.

– Många länder önskar en minskning av kvoterna, mycket på grund av Norges dominans men också för Sveriges dominans på damsidan, säger han.

Charlotte Kalla, skidlandslaget
191208 Charlotte Kalla of Sweden after the women’s relay during the FIS Cross-Country World Cup on December 8, 2019 in Lillehammer. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Norge jublar, som förväntat, inte direkt över beskedet.

– Med den bredden vi har blir det svårt att motivera några av de näst bästa. Det har varit moroten att få vara med på världscup och mäta sig mot de bästa. Det blir svårare och svårare för stora nationer. Det är surt för oss, men samtidigt har jag förståelse för att vissa mindre nationer tycker att det är svårt att hävda sig med Norge och Sverige på damsidan, säger landslagschefen Espen Bjervig.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!