Skiddrottningen Therese Johaug chockad över allt hat mot henne: ”Jag önskar att folk kunde…”

Therese Johaug är världens bästa skidåkare.
Men norskan får också ta emot en hel del hat.
– Det är många där ute som inte gillar mig, säger hon till Dagbladet.

Ända sedan hon kom tillbaka efter dopingavstängningen har Therese Johaug fullständigt dominerat i längdskidor. I distansloppen är norskan helt överlägsen och i helgen som var vann skiddrottningen även sitt livs första sprintlopp.

Hatet mot Johaug

Men trots framgångarna möts Johaug varje dag av hat i skidvärlden. Inte från de andra skidåkarna i världscupen, trots dopingsavstängningen, utan i sociala medier.

Therese Johaug, Norge
200218 Therese Johaug of Norway after the women’s cross-country sprint quarter final during Ski Tour 2020 on February 17, 2020 in Åre. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_514

Nu berättar 31-åringen om det stora hatet hon möts av.
– Jag vet att det är många där ute som inte gillar mig och vill hacka på mig. Det är bara att inse att världen är sådan. Det är nättroll och hets, säger hon i en intervju med norska tidningen Dagbladet.
– Det är väldigt synd att det är så. Jag önskar att folk kunde tänka sig för innan de rackar ned på andra.

”Jag blir chockad”

Enligt norska tidningen kommer hatet både från Norge, Sverige, Finland, Ryssland och Polen. De stora skidnationerna helt enkelt.

Therese Johaug, Norge
200103 Therese Johaug of Norway in the mixed zone after the women’s 10 km classic technique mass start during Tour de Ski on January 3, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Och det hatet alltid kretsar kring är just Johaugs dopingavstängning. Norskan kan inte förstå att det är så starka reaktioner fortfarande, över tre år sedan dopingdomen.
– Det är väldigt mycket olika åsikter. Jag blir chockad över det. Det är baksidan av att vara en offentlig person och åka skidor snabbt. Folk ska ha åsikter om det mesta…, säger hon i intervjun.

I helgen är det dags för ny världscuphelg med dubbla lopp i finska Lahtis. Först 10 kilometer klassiskt på lördagen och sedan stafett på söndagen.

LÄS MER: Therese Johaugs första ord – om dopingskandalen som skakar svensk idrott