Sebastian Samuelssons första ord efter mardrömmen – och oväntade förklaringen: ”Måste vara en skruv lös”

Sverige fick en mardrömsstart på skidskytte-VM.
Stor syndabock blev Sebastian Samuelsson som sköt bort sig helt.
– Det är något som har hänt med vapnet, säger han själv till SVT.

Skidskytte-VM började i dag med mixedstafett och Sverige var bra med ända till den fjärde och sista sträckan. Sedan började den stora mardrömmen för svensk del och framförallt för Sebastian Samuelsson.

Svenska fiaskot

Svenskhoppet på sista sträckan sköt bort sig fullständigt och förstörde allt hopp om medalj i VM-premiären genom att dra på sig tre straffrundor.
– Fruktansvärt. Det är en härdsmälta, konstaterade SVT-experten Björn Ferry i sändningen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
230208 Sebastian Samuelsson of Sweden looks dejected after the 4×6 km Mixed Relay during the IBU Biathlon World Championships on February 8, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0532

Det blev till slut en niondeplats för Sverige och Samuelsson var helt bedrövad efter målgången.
– Det är jättejobbigt. I liggande så är jag jättetaggad, jag gör ett första bra var och går hårt. Jag märker ganska snabbt att jag bommar en hel del, men märker inget som ska vara annorlunda. Fortsätter skjuta men bommar mer och där är stafetten körd. Det är först på stående som jag märker att något verkligen är fel med vapnet. I stående så håller jag still och känner mig bra, men bommar i alla fall. Då börjar jag också tänka att nu är något fel på vapnet, säger en mycket besviken ”Sebbe” till SVT.
– Nu när jag pratar med tränaren efteråt så är mina skott på liggande så grova. Det är något som har hänt med vapnet, det måste vara så.

LÄS MER: Svenska jättefiaskot i VM-premiären – tränaren i chock efter Samuelssons mardröm: ”Kan inte förklara det…”

Samuelssons ord

Samuelsson vill helst bara glömma det här loppet men måste nu undersöka vapnet inför kommande VM-lopp.
– Det är inte säkert att vi hittar något. Det räcker med att vapnet fått en smäll någonstans. Det kan ha hänt jättemycket som jag inte vet om. Men någonting har hänt. Det är så grovt och jag är inte nära att träffa, så ska jag inte skjuta. Jag är inte nervös eller så. De skotten som jag skjuter dåligt är dom jag träffar, säger han till SVT.
– Först och främst så får man försöka gå igenom vapnet och se vad som har hänt. Jag vet att jag inte skjuter så här men det är väldigt, väldig tråkigt för vi hade en bra chans idag. Och jag var sugen på att ta en medalj. Det är väldigt jobbigt, säger en sammanbiten Sebastian Samuelsson.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
230207 Sebastian Samuelsson of Sweden at a training session during the IBU Biathlon World Championships on February 7, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0530

Även tv-experten Helena Ekholm håller med om att svenska teamet måste gå igenom geväret efter loppet.
– Nu måste dom kolla på vapnet. Är det någon skruv som sitter löst? Är det nåt som gör att det flyttats på sig? Nu kommer träningsdagar, där de måste kolla om det rättat till sig. Man måste gå vidare och se att nu känns det tryggt igen, nu funkar det igen, säger hon i SVT-studion.

Vad tycker du om svenska VM-premiären? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Petter Northugs hånfulla ord till Sebastian Samuelsson – sågar nu svensken inför VM: ”Väldigt överraskad”