Så lurade Ingemar Stenmark hela den svenska journalistkåren och skrev idrottshistoria i smyg

Ingemar Stenmark är en av våra största svenska idrottare någonsin.
19 februari 1989 skrev han också idrottshistoria genom att vinna sin 86:e och sista världscupseger.
Och han gjorde det på sitt egna speciella sätt – genom att lura hela den svenska journalistkåren och vinna i smyg.

Den 17 december 1974 kommer för alltid att vara ett historisk datum för svensk idrott. Då vann en ung Ingemar Stenmark sin allra första världscupseger i Madonna di Campiglio, Italien. Segern blev startskottet på en enorm framgångssaga som varade i 15 år och bjöd på OS-guld, VM-guld och oslagbart jätterekord i världscupen.

Stenis karriär

”Stenis” radade upp världscupvinster följande åren och var oftast helt överlägsen i backen när han kunde vinna med flera sekunders marginal vid tillfällen. 15 år efter den första världscupsegern skulle den alpine kungen vinna sin 86:e och sista världscupsseger, det är fortfarande i dag flest världscupsegrar genom tiderna.

Ingemar Stenmark, skidor
880211 Ingemar Stenmark © Bildbyrån – © D

Men det skulle bli en sista seger som verkligen blev oförglömlig och föll Stenmark i smaken då han lurade hela den svenska journalistkåren. Och vann karriärens allra sista seger – i smyg.

19 februari 1989 var det dags för storslalom i Aspen, Colorado, och Stenmark närmade sig sin 33-årsdag. Svenske legendaren hade några väldigt tunga år bakom sig och hade faktiskt inte vunnit ett enda världscuplopp på över två år.

Idrottshistoria

Dessutom hade han gjort ett uselt VM där han kört ur i slalom och bara kommit sexa i storslalom. Därför var förväntningarna rejält låga på Stenmark inför VC-tävlingen i Aspen.

Hela den svenska journalistkåren valde också att stanna hemma för att intresset och segerchansen var för lågt. Ingen svensk journalist var därför på plats när Stenmark skrev oförglömlig idrottshistoria.

För hemifrån Sverige fick alla se när slalomfantasten lurade alla och visade att hans karriär fortfarande hade ett sista storlopp kvar i sig. Med bara en månad kvar till sin 33-årsdag var svensken äldst av alla tävlande den dagen.

”Superhärligt”

Men det var inget som hindrade honom från att köra in den näst snabbaste tiden under första åket. Sedan överglänste han det genom att leverera den snabbaste tiden på det andra åket och gick i mål tolv hundradelar före den totala världscupledaren Marc Girardelli.

Ingemar Stenmark, skidor
890210 Ingemar Stenmark © Bildbyrån – © D

86:e segern var ett faktum och direkt efter målgången omfamnades Stenmark av både andra åkare och tävlingsfolk. En av de som var först fram till storslalomvinnaren för att gratulera var landsmannen Lars-Börje ”Bulan” Eriksson, som ledde tävlingen inför Stenis andra åk.
– Om det var någon som skulle slå mig så är jag glad att det var han, sa den då 22-årige Eriksson.

Stenmark var själv ödmjuk efter sin 86:e världscupseger och vad som skulle bli hans allra sista.
– Det är inte samma känsla som när man vinner sitt första lopp, men det är fortfarande en superhärlig känsla, sa han i en segerintervju och erkände att han faktiskt var nervös inför det andra åket.

Vann i smyg

40 segrar i slalom och 46 segrar i storslalom blev det för svenske giganten och fortfarande har ingen annan åkare tagit fler världscupsegrar hela 30 år senare. Han var också väldigt belåten med att ha vunnit sin sista stora skalp i Aspen i skymundan.

Ett perfekt avsked till den långa karriären och att få göra det helt på sitt eget sätt, samt en tydlig fingervisning till alla journalister i hemlandet. Ingemar Stenmak åkte bara fyra lopp till i karriären och la pjäxorna på hyllan för gott senare under året där det absolut sista loppet blev i japanska Shiga Kogen 1989.

Dela artikeln för att hylla Ingemar Stenmark – en av våra största någonsin!

Se videon:

LÄS MER: Oslagbara rekordet av Ingemar Stenmark som fortfarande står sig än i dag – över 40 år senare

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!