Oslagbara rekordet av Ingemar Stenmark som fortfarande står sig än i dag – över 40 år senare

Ingemar Stenmark är en av svensk idrotts absolut största.
Få andra kan mäta sig med slalomkungens tunga meritlista.
Och det finns ett otroligt svårslaget rekord från hans karriär som står sig än i dag.

Redan som åttaåring började Ingemar Stenmark tävla i utförsåkning. I början handlade det mesta om att vinna Kalle Anka Cup, vilket han gjorde både 1970 och 1972.

Ikonen Stenmark

Det stora internationella genombrottet skulle sedan komma 1974 då han som 18-åring vann sin allra första världscuptävling i italienska Madonna di Campiglio. Det skulle bli starten på en av skidvärldens absolut mest framgångsrika karriärer.

Ingemar Stenmark, alpint
790210 Ingemar Stenmark © Bildbyrån – © D

Under åren som följde skulle det bli otroliga 86 världscupsegrar och hela 155 pallplatser. Stenmark vann även 2 OS-guld och 3 VM-guld och räknas i dag som den allra störste inom svensk skidsport genom tiderna och förmodligen den störste i hela skidvärlden.

Det pratas fortfarande om att hela Sverige stod stilla när ”Stenis” åkte i backen. I skolan rullades tv-skärmar in i klassrummen och självaste riksdagen tog paus när det var dags för svenske ikonens åk.

4,06 sekunder

Faktum är att Ingemar Stenmark var alldeles för bra, då de gjorde om reglerna för att minska svenskens otroliga dominans och jämna ut konkurrensen i världscupen. Efter att han vunnit den totala världscupen tre år på raken tvingades han även börja tävla i fartgrenarna.

Ingemar Stenmark, alpint
790115 Alpint: Ingemar Stenmark, Sverige. © Bildbyrån – Dia

Det resulterade i att Stenmark inte vann någon mer totalseger, istället fick han nöja sig med åtta vinster i slalomcupen och sju vinster i storslalom. Säsongen 1978/79 blev hans allra mest segerrika säsong i karriären då ikonen vann hela 13 tävlingar.

Han vann samtliga tio storslalomtävlingar den säsongen och tävlingen i tjeckiska Jasna 4 februari 1979 sticker ut mest av alla. Då gick Stenmark i mål med en segermarginal på makalösa 4,06 sekunder(!) ned till tvåan Bojan Krizaj.

Helt oslagbart

Det oslagbara rekordet står sig än i dag, som den största segermarginalen någonsin i den alpina världscupen. Det säger verkligen allt om Stenmarks storhet i slalombacken och hur oerhört överlägsen han var under sin tid.

Ingemar Stenmark, skidor
780210 Ingemar Stenmark © Bildbyrån – © D

Men trots att han vann samtliga storslalom-tävlingar den säsongen så kom han bara femma i den totala världscupen på grund av regeländringen att bara de tre bästa resultaten från delcuperna fick räknas. Istället vann schweizaren Peter Lüscher den totala världscupen, trots att han bara vunnit en slalomtävling under säsongen och fått stryk med nästan två sekunder av Stenmark i storslalomcupen.

I Sverige rasade man över den nya regeländringen medan alpländerna jublade över att det blev mer spännande i världscupen. Ingemar Stenmark fortsatte att kämpa mot de hårda reglerna ända fram till 1989 när skidkarriären tog slut efter hela 16 säsonger i världscupen.

”Omänskligt bra”

Även om det bara blev tre segrar i den totala världscupen så råder det inga tvivel om vem som är kungen i den alpina skidvärlden.
– Det var som en mardröm för oss andra toppåkare. Karln var omänskligt bra. Han bara vann och vann och vann, har den förre konkurrenten Gustavo Thöni sagt i en intervju.

Och hans 4,06 sekunder i segermarginal kommer att leva kvar länge, länge, länge. En mer värdig hyllning till en överlägsen gigant går nog inte att hitta.

LÄS MER: Skidlegendaren Ingemar Stenmarks stora hemlighet – för egna dottern: ”Det är inget hon behöver veta”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!